|

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o radu

Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o radu
0
F
FENA
22.12.2011. u 17:30
1
komentara
0

dijeljenja
Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o radu
Vlada Federacije BiH utvrdila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o radu i uputila ga u parlamentarnu proceduru.
Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber izjavio je na konferenciji za novinare da je napravljena analiza postojećeg zakona u kontekstu poboljšanja određenih rješenja i njihove praktične primjene kroz daljnju reformu radnog zakonodavstva radi postizanja napretka u ostvarivanju većeg stepena socijalne pravde, veće pokretljivosti na tržištu rada, a u konačnici i zbog procesa evropskih integracija.

Novim zakonom o radu je predloženo da se preciznije i jasnije reguliraju pojedina pitanja, a uvedeni su i novi instituti koji do sada nisu bili regulirani, kao što je utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca, te detaljnije uređivanje inspekcijskog nadzora radi preventivnog djelovanja i efikasnijeg suzbijanja rada "nacrno".

Naime, kazne koje se izriču po postojećem zakonu zbog kršenja Zakona o radu i rada "nacrno" još su u 'jugoslavenskim dinarima'!

Ministar Čamber je naveo da je također predviđeno detaljnije uređivanje i ostalih, ali ne manje važnih instituta koji se prije svega odnose na zabranu svake vrste diskriminacije, te uvođenje mjera protiv novih oblika diskriminacije kao što su mobing, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje, kao i diskriminacija u vezi sa sindikalnim aktivnostima kod poslodavca.

Novim zakonom se predlaže rješenje da se s pripravnikom zasniva radni odnos na određeno vrijeme, a volonterizam će se zamijeniti riječju besplatan pripravnički rad.

Odredbe zakona kojima se propisuje pravo na godišnji odmor također su izmijenjene i dopunjene jer nisu bile u potpunosti usaglašene s Konvencijom Međunarodne organizacije rada, što se naročito odnosi na utvrđivanje plana korištenja godišnjeg odmora, kao i utvrđivanje naknade za vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

Određene dorade su pretrpjele i odredbe koje se odnose na porođajno odsustvo. Najznačnija dorada kada je u pitanju ovo pravo odnosi se na mogućnost da i otac djeteta, nakon isteka perioda od 42 dana nakon porođaja, koristi pravo na porođajni dopust ako se roditelji tako sporazumiju, rekao je ministar Čamber.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...