BiH
7

Fahrudin Solak: Stanje se stabilizuje, ali ostajemo u pripravnosti

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Velike snježne padavine na području cijele BiH u protekla su dva dana donijele brojne probleme poput nezgoda u saobraćaju, velikih gužvi, pojave novih klizišta, te obrušavanja stabala na ceste.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba govori kako se stanje pred kraj dana polako stabilizuje, a struja dolazi u one dijelove zemlje gdje je bila u prekidu, kao što su općina Olovo i Kladanj.

Putne komunikacije su, navodi Solak, već uveliko očišćene i situacija je pod kontrolom, a još malo problema bilježe na prevojima u Hercegovini, prije svega na Šujici.

Solak ističe kako tokom dana nije zabilježena pojava novih klizišta kao što je to bio slučaj jučer u poslijepodnevnim satima u tuzlanskom kantonu i općinama Čelić, Kalesija, Sapna, Gračanica i Gradačac.

"Uglavnom je situacija pod kontrolom, ali svakako moramo ostati u pripravnosti i na terenu cijelu noć jer je moguće da usljed mokrog i teškog snijega dođe do padanja drveća na putne saobraćajnice", naveo je Solak, podsjetivši na saobraćajni udes koji se dogodio danas u jutarnjim satima u naselju Nemila kad je jedna osoba smrtno stradala usljed padanja stabla na magistralni put.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su uputili apel vozačima da na put kreću sa zimskom opremom i da vožnju prilagode uslovima puta.