BiH
16

Federalna uprava civilne zaštite u pripravnosti

Piše: E. F.
Sarajevo jutros (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo jutros (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što su u vremenskim prognozama meteorolozi najavili jako nevrijeme u našoj zemlji, a Meteoalarm izdao narandžasto i crveno upozorenje, Bosnu i Hercegovinu zahvatio je snijeg.

U narednim danima očekuje se oko 30 cm bijelog pokrivača u višim predjelima u našoj zemlji, a obilne padavine već u ranim jutarnjim satima zabilježene su u mnogim gradovima.

Naime, u Sarajevu je već jutros palo 10 cm snijega, intenzivne padavine se i dalje očekuju.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite za Klix.ba je kazao kako je civilna zaštita u pripravnosti.

"Do sada nismo zabilježili veće probleme pa ni prekid saobraćanja na putnim komunikacijama. No, u pripravnosti smo i apelujemo na građane da, ukoliko uoče neki problem ili opasnost, jave najbližoj civilnoj zaštiti ili policiji. Pripadnici civilne zaštite sa ostalim nadležnim ministarstvima te Direkcijom za ceste KS i FBiH građanima stoje na raspolaganju", kazao je Solak.

Prema njegovim riječima , trenutno najveći problem predstavljaju klizišta, a još jučer je došlo do pomjeranja tla u Donjim Bradićima.

"Trenutno budno pratimo registrovana klizišta, ali i pojavu novih kako bismo se na vrijeme mogli potruditi da ih saniramo", kazao nam je Solak.