Nakon najava meteorologa
126

Fahrudin Solak: Spremno dočekujemo poplave u stanju pripravnosti

Piše: E. M.
Fahrudin Solak (Foto: E. M./Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite jutros su održali sastanak s amaterom meteorologom Nedimom Sladićem koji je ukazao na dolazak velikih kišnih padavina koje bi mogle aktivirati nove poplave i klizišta, a direktor FUCZ Fahrudin Solak u razgovoru za Klix.ba je govorio o preventivnim aktivnostima na sprječavanju većih šteta.

Na početku razgovora Solak je kazao da sve njihove akcije i mjere ovise od prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali da su obavili i razgovor s amaterom meteorologom Nedimom Sladićem koji je dodatno upozorio na probleme koji se očekuju u narednim danima u BiH, a koje je istakao u razgovoru za Klix.ba.

"Svaku informaciju koju dobijemo dodatno provučemo kroz filtere i vidimo jel moguće očekivati takav scenario i kakvi su pokazatelji. Informacije da će pasti blizu 100 litara po metru kvadratnom u dva dana za nas predstavlja apel da moramo poduzeti određene aktivnosti. Bolje prognoze ćemo imati u subotu kada ćemo sa sigurnošću moći reći šta nas očekuje u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Svi su se već aktivirali na ovim poljima", kazao je Solak.

Dodao je da bi najveće probleme mogle napraviti manje rijeke i potoci te je iskoristio priliku da upozori sve građane BiH koji izvode radove na rijeci da ih obustave i sklonu sve što bi ometalo nesmetan tok rijeka.

"Stanovnici koji žive uz vodne tokove trebali bi poduzeti lične mjere zaštite. Ako izvode neke aktivnosti na vodnim tokovima da to prestanu raditi, a lokalne zajednice i firme koje rade na rijekama, kako je to slučaj mosta na Ilidži, da uklone sve ispod mostova i kanala kako bi voda mogla teći bez problema i kako ne bi došlo do začepljenja korita i izlijevanja vode", dodao je Solak.

Ohrabrujuća je informacija da su agencije u BiH puno opremljenije danas nego je to bilo u maju 2014. godine kada smo ovisili od pomoći drugih organizacija i agencija koje su pristizale iz cijele Evrope.

"Sva oprema koja može služiti za evakuaciju je od jučer u pripravnosti, pregledana i postavljena, od čamaca, pumpi, agregata i drugih sredstava", izjavio je naš sagovornik te dodao da će i sutra biti održan sastanak u FUCZ gdje će smjernice biti izdate i za kantonalne i općinske nivoe civilne zaštite.

Najviše kišnih padavina se očekuje na sjeveru Bosne i Hercegovine u Unsko-sanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.