Nastavak suđenja
0

Fahrija Karkin iznosi uvodne riječi odbrane Turkovića

SRNA
Zijad Turković
Zijad Turković
Iznošenjem uvodnih riječi advokata Fahrije Karkina danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje Zijadu Turkoviću i još devetorici optuženih za ubistva, pokušaj ubistva, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona maraka iz Kargo centra Aerodroma Sarajevo.

Karkin je najavio da će uvodna riječ odbrane biti sasvim drugačija u odnosu na uvodne riječi Tužilaštva i da će se odnositi na određene tačke, motive i razloge.

   Karkin smatra da se ovaj predmet isključivo zasniva na izjavama svjedoka pokajnika i onih koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

   Tužilac Dijana Kajmaković je tokom iznošenja uvodnih riječi 6. septembra istakla da će prikupljenim dokazima i priznanjem pojedinaca dokazati da je optužnica utemeljena i dokazana, odnosno da je riječ o najjačoj i najorganizovanijoj zločinačkoj organizaciji u BiH i šire.

   Tužilac Oleg Čavka je najavio da će Tužilaštvo provesti brojne dokaze i tražiti izricanje kazne u skladu sa zakonom, istakavši da su nakon nestanka Marija Tolića i Vernera Ajdarija, od svjedoka pokajnika i osumnjičenih koji su sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, došli do podataka koji su doprinijeli kvalitetnoj istrazi u ovom predmetu.

   Osim Turkovića, optuženi su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Fadil Aljović, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Ermin Delić, Milenko Lakić, Danijel Planinčić i Hajrudin Memović.

   Turković je optužen za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge, zločinačku organizaciju, razbojništvo, iznudu, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.
   Otužnica tereti Turkovića da je od početka 2005. do septembra 2010. godine organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala da ubije drugo lica na svirep i podmukao način, te je eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

   Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao da je pokušao da ubije Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.

   Sud BiH je, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženih Danijela Planinčića i Ermina Delića, izrekao presudu kojom su Planinčić i Delić proglašeni krivim.

   Ermin Delić proglašen je krivim za pokušaj ubistva i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine, a Danijel Planinčić za organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima ubistva i teškog ubistva, za šta mu je uzrečena kazna zatvora od šest godina i šest mjeseci.

   Planinčiću je produžen pritvor koji može trajati najviše devet mjeseci, i to do 13. juna 2012. godine.

   Današnji nastavak suđenja u predmetu "Zijad Turković i drugi" zakazan je u 13.00 časova.