{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje Zijadu Turkoviću i njegovoj grupi

S
6.9.2011. u 15:17
0
24
Počelo suđenje Zijadu Turkoviću i njegovoj grupi
0
Počelo suđenje Zijadu Turkoviću i njegovoj grupi
Zijad Turković
U Sudu BiH danas je počelo suđenje Zijadu Turkoviću i još devetorici optuženih za ubistva, pokušaj ubistva, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona maraka iz Kargo centra Aerodroma Sarajevo.
Osim Turkovića, optuženi su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Fadil Aljović, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Ermin Delić, Milenko Lakić, Danijel Planinčić i Hajrudin Memović.

Tužilac Dijana Kajmaković je tokom iznošenja uvodnih riječi istakla da će prikupljenim dokazima i priznanjem pojedinaca dokazati da je optužnica utemeljena i dokazana, odnosno da je riječ o najjačoj i najorganizovanijoj zločinačkoj organizaciji u BiH i šire.

Tužilac Oleg Čavka je najavio da će Tužilaštvo provesti brojne dokaze i tražiti izricanje kazne u skladu sa zakonom, istakavši da su nakon nestanka Marija Tolića i Vernera Ajdarija, od svjedoka pokajnika i osumnjičenih koji su sa Tužilaštvom BiH sklopili sporazum o priznanju krivice, došli do podataka koji su doprinijeli kvalitetnoj istrazi u ovom predmetu.

Poslije ročišta, Turkovićev advokat Fahrija Karkin rekao je novinarima da je iznenađen uvodnom riječju Tužilštva koje su "više izgledale kao završne riječi" i najavio da će uvodna riječ odbrane, koju će iznijeti na 21. septembra, biti sasvim drugačija i da će se odnositi na određene tačke, motive i razloge.

Karkin smatra da se ovaj predmet isključivo zasniva na izjavama svjedoka pokajnika i onih koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića koja će svjedočiti u ovom predmetu, smatra Tužilaštvo, nema nijedan materijalni dokaz u ovom predmetu i kompletan slučaj se bazira na izjavi svjedoka pokajnika i po nekim "iznuđenim" sporazumima.

"Najopasnije u svemu ovome je što se niko ne osvrće na tvrdnje koje sam iznijela prije 11 mjeseci i iza kojih čvrsto stojim, a odnose se na tužioca Čavku. Nemoguće je da on, koji je od svjedoka pokajnika uzeo 30.000 KM, radi na slučaju Zijada Turkovića", rekla je Turkovićeva i najavila da će tokom svog svjedočenja iznijeti dokaze koji će osporiti njegove brojne tvrdnje.

Sud BiH danas je donio rješenje da se postupak protiv optuženih Danijela Planinčića i Ermina Dećića, koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice, razdvoje u odnosu na predmet "Zijad Turković i drugi".

Turković je optužen za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge, zločinačku organizaciju, razbojništvo, iznudu, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Otužnica tereti Turkovića da je od početka 2005. do septembra 2010. godine organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina, ali i koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala da ubije drugo lica na svirep i podmukao način, te je eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao da je pokušao da ubije Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret. Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.

Naredno ročište zakazano je za 21. septembar kada će odbrana iznijeti svoje uvodne riječi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: