BiH
10

Fadil Islamović izabran za novog rektora Univerziteta u Bihaću

Piše: M. Ć.
Profesor Tehničkog fakulteta u Bihaću Fadil Islamović izabran je danas za novog rektora Univerziteta u Bihaću.

Na današnjoj 6. redovnoj sjednici Senata, sa 19 glasova za, Fadil Islamović je izabran za prvog čovjeka bihaćkog univerziteta. Islamović je bio jedini prijavljeni kandidat za rektorsku poziciju, a dužnost će obavljati za mandatni period 2016-2020.

Pred Senatom se našao i izbor članova Upravnog odbora iz reda akademskog osoblja, a birana su tri od ukupno četiri prijavljena kandidata.

Prof. dr. Halid Makić i doc. dr. Ekrem Nezirović dobili su potreban broj glasova, što nije slučaj sa preostala dva kandidata i nakon drugog kruga glasanja. Stoga je odlučeno da se na narednoj sjednici Senata ide u ponovni izbor trećeg člana, javlja RTV USK.

Na današnjoj sjednici prezentirani su i podaci da je u prvu godinu na bihaćkom univerzitetu upisano svega 544 studenta (68 posto) od 800 odobrenih mjesta za redovne studente.

Na nekim odsjecima taj broj je i ispod 50 posto, stoga je Senat zadužio rektora da uradi elaboraciju stanja sa prijedlogom mjera i reorganizacije studijskih odsjeka, te da se ovoj problematici pristupi studiozno.