BiH
3

Evropski zvaničnici: Nema napretka bez provođenja presude Sejdić-Finci

FENA
Stefan Fule (Foto: AFP)
Stefan Fule (Foto: AFP)
Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Stefan Fule odlučio je otkazati treći sastanak Dijaloga na visokom nivou koji se trebao održati u Mostaru 11. aprila.

Umjesto toga, namjerava posjetiti Sarajevo 11. aprila zajedno s ekspertima Vijeća Evrope i Venecijanske komisije kako bi održao niz konsultacija u cilju pronalaženja najboljeg načina da se riješi pitanje presude Sejdić-Finci.

Komesar Fule i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora u vezi s provedbom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci u Bosni i Hercegovini, saopćila je Delegacija Evropske unije u BiH.

Fule i generalni sekretar Jagland žale što uski stranački i etnički interesi i dalje preovladavaju nad istinskim angažmanom da se okonča ustavna diskriminacija mnogih građana Bosne i Hercegovine te zakonodavstvo dovede u suglasje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Nedostatak posvećenosti nekih stranačkih lidera ka pitanjima EU jasno je da će ugroziti proces EU integracija u Bosni i Hercegovini. Vrijeme ističe za dovođenje Ustava i Izbornog zakona u suglasje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora 2014. Ovo je suprotno interesima građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Nedostatak volje za kompromisom i rješavanjem presude Sejdić-Finci pokazuje da verbalnu posvećenost pitanjima EU ne prate konkretna djela i aktivnosti.

Komesar Fule podsjeća da se u zaključcima Vijeća EU navodi da Bosna i Hercegovina kao prioritetno pitanje treba usaglasiti svoj ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u skladu s presudom Sejdić-Finci. U tom smislu, kredibilan napor i dalje je neophodan kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Provođenje presude Sejdić-Finci te postizanje dobrih rezultata u provedbi obaveza iz SSP/Privremenog sporazuma predstavljali bi ključne elemente pri ocjeni kredibiliteta zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo od EU.

Dok ovi uslovi ne budu ispunjeni, dalji koraci na putu Bosne i Hercegovine ka EU neće se moći razmatrati, navedeno je.

U zajedničkom pismu od 4. februara, visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Stefan Fule izrazili su očekivanja da bi politički sporazum o provođenju presude u slučaju Sejdić i Finci mogao biti postignut do kraja marta ove godine, a u skladu sa zaključcima drugog po redu sastanka Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

U posljednja dva mjeseca šef Delegacije Evropske unije/specijalni predstavnik Evropske unije Peter Sørensen i njegov tim održali su brojne sastanke s relevantnim vlastima, političkim strankama, predstavnicima civilnog društva i drugim zainteresiranim ključnim akterima, saopćeno je.

Predstavnici vodećih političkih stranaka sastali su se u Briselu 22. marta na poziv generalnog direktora za proširenje Stefana Sannina i u prisustvu predstavnika Vijeća Evrope i Službe vanjskih poslova EU.

Uz pomoć EU detaljno je razmatrano nekoliko mogućnosti provedbe presude Sejdić-Finci, uzimajući u obzir prijedloge i stavove političkih stranaka, podsjeća Delegacija Evropske unije u BiH.