{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuele: Ukoliko se ne provede presuda Sejdić-Finci, naredni izbori neće biti priznati

F
11.4.2013. u 11:13
19
3
Fuele: Ukoliko se ne provede presuda Sejdić-Finci, naredni izbori neće biti priznati
19
Fuele: Ukoliko se ne provede presuda Sejdić-Finci, naredni izbori neće biti priznati
Štefan Fuele
Ukoliko se ne provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmet Sejdić-Finci, naredni opći izbori u BiH neće biti priznati, upozorio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje Štefan Fuele.
"Ovoga puta sam došao u BiH da naglasim koliko je važno da se provede sudska presuda Sejdić-Finci", rekao je Fuele prije razgovora sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Fuele će se danas sastati s liderima političkih stranaka i institucija BiH u Sarajevu, umjesto da u Mostaru bude održan Dijalog na visokom nivou. Dijalog je otkazan jer nije bilo napretka u provedbi presude "Sejdić-Finci".

"Ova tema je od vitalnog značaja za EU. Smatramo da svako ima pravo da se kandiduje na izborima, a to piše i u Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje koje je potpisala BiH. Ako se presuda „Sejdić-Finci“ ne implementira put BiH prema EU bit će zamrznut. Političko rukovodstvo u BiH nije shvatilo Evropsku uniju kao prioritet i to me je veoma razočaralo", izjavio je Fuele, upozorivši da, ukoliko se ne implementira presuda Sejdić-Finci, naredni opći izbori u BiH neće biti priznati.

Evropski komesar Štefan Fuele, zajedno s ekspertima Vijeća Evrope i Venecijanske komisije održat će niz konsultacija u cilju pronalaženja najboljeg naćina da se riješi pitanje presude „Sejdić-Finci“.

Prvi razgovori su počeli sa liderom SBBBiH Fahrudinom Radončićem, u 12 sati planiran je susret s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom, u 15 sati s predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem, u 16 sati sa premijerkom Vlade RS-e Željkom Cvijanović, u 17 sati sa potpredsjednikom SDA Šefikom Džaferovićem, u 18 sati s predsjednikom HDZ1990 Božom Ljubićem i u 19 sati s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Očekuje se da će poslije svakog susreta biti pres-konferencije, a između 17 i 18 sati Štefan Fuele dat će širu izjavu za medije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: