BiH
19

Fuele: Ukoliko se ne provede presuda Sejdić-Finci, naredni izbori neće biti priznati

FENA
Štefan Fuele
Štefan Fuele
Ukoliko se ne provede presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmet Sejdić-Finci, naredni opći izbori u BiH neće biti priznati, upozorio je danas u Sarajevu evropski komesar za proširenje Štefan Fuele.

"Ovoga puta sam došao u BiH da naglasim koliko je važno da se provede sudska presuda Sejdić-Finci", rekao je Fuele prije razgovora sa Fahrudinom Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

Fuele će se danas sastati s liderima političkih stranaka i institucija BiH u Sarajevu, umjesto da u Mostaru bude održan Dijalog na visokom nivou. Dijalog je otkazan jer nije bilo napretka u provedbi presude "Sejdić-Finci".

"Ova tema je od vitalnog značaja za EU. Smatramo da svako ima pravo da se kandiduje na izborima, a to piše i u Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje koje je potpisala BiH. Ako se presuda „Sejdić-Finci“ ne implementira put BiH prema EU bit će zamrznut. Političko rukovodstvo u BiH nije shvatilo Evropsku uniju kao prioritet i to me je veoma razočaralo", izjavio je Fuele, upozorivši da, ukoliko se ne implementira presuda Sejdić-Finci, naredni opći izbori u BiH neće biti priznati.

Evropski komesar Štefan Fuele, zajedno s ekspertima Vijeća Evrope i Venecijanske komisije održat će niz konsultacija u cilju pronalaženja najboljeg naćina da se riješi pitanje presude „Sejdić-Finci“.

Prvi razgovori su počeli sa liderom SBBBiH Fahrudinom Radončićem, u 12 sati planiran je susret s predsjednikom SDPBiH Zlatkom Lagumdžijom, u 15 sati s predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem, u 16 sati sa premijerkom Vlade RS-e Željkom Cvijanović, u 17 sati sa potpredsjednikom SDA Šefikom Džaferovićem, u 18 sati s predsjednikom HDZ1990 Božom Ljubićem i u 19 sati s predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Očekuje se da će poslije svakog susreta biti pres-konferencije, a između 17 i 18 sati Štefan Fuele dat će širu izjavu za medije.