O odluci "Sejdić - Finci"
6

Lideri sedam bh. stranaka u Briselu sa Sanninom

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Lideri sedam vodećih političkih partija iz BiH danas će se u Briselu sastati sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za proširenje Stefanom Sanninom, kako bi razgovarali o provođenju odluke Evropskog suda u predmetu "Sejdić-Finci".

Iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH ranije je saopšteno da bi ovaj sastanka trebalo da obezbijedi uspješno rješavanje pitanja "Sejdić-Finci", ključnog za proces evropskih integracija BiH.

Sastanak bi trebalo da posluži kao priprema za naredni dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja između EU i BiH, koji će biti održan 11. aprila u Mostaru, a čija će centralna tema biti politički sporazum u predmetu "Sejdić-Finci" i vremenski okvir za njegovo provođenje.

Iz Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH podsjećaju da su u zajedničkom pismu, koje su 4. februara poslali visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i evropski komesar za proširenje Štefan File, istakli očekivanja prema kojima bi politički sporazum o provođenju odluke "Sejdić-Finci" trebalo da bude postignut do kraja marta.