BiH
0

Evropska unija podržava rad CIK-a BiH

FENA
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, i šefovi misija zemalja članica EU akreditirani u BiH u potpunosti podržavaju Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK) i njen rad na osiguravanju poštivanja svih propisa u izbornom procesu.

To je istaknuto tokom današnjeg sastanka s predsjednikom Centralne izborne komisije BiH Stjepanom Mikićem koji je informirao diplomate EU o pripremama za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 12. oktobar.

Ambasador Sorensen i ambasadori zemalja članica EU pozdravili su angažman promatračkih misija ODIHR/OSCE-a te također pozdravili domaće promatrače i njihovo učešće, naglašavajući njihovu važnost za transparentnost izbornog procesa. Također, obavijestili su Centralnu izbornu komisiju BiH da će EU u Bosni i Hercegovini rasporediti oko 30 timova za praćenje izbora 12. oktobra.

"Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju pravila političke kampanje u demokratskom okruženju. Pozivamo ih da se suzdrže od retorike podjela i da se fokusiraju na konkretna pitanja koja su od važnosti za građane. Također, pozivamo građane da glasaju na Općim izborima", rekao je ambasador Sorensen, saopćeno je iz Delegacije EU.