BiH
0

Evropska podrška antikorupcionim zakonima Vlade FBiH

FENA
Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta u sklopu Rezolucije o Bosni i Hercegovini prihvatio je i amandman u kojem se antikoruptivni zakoni koje je u oktobru 2013. godine predložila Vlada Federacije BiH, ocjenjuju kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera u prošloj godini.

"Evropski parlament pozdravlja jednoglasnu odluku Vlade Federacije BiH da u parlamentarnu proceduru uputi set zakona o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i žali što ovaj paket zakona nije dobio većinu glasova u Parlamentu Federacije BiH te naglašava značaj vođenja borbe protiv korupcije kao apsolutnog prioriteta i poziva na jedan inkluzivan proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama kako bi se ažurirao prijedlog zakona i pozdravlja u tom pogledu tehničku podršku EU Delegacije u BiH", navodi se u amandmanu 15a usvojene Rezolucije o BiH.

Podsjećamo, prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i prijedlog zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine nije dobio podršku Parlamenta Federacije BiH, ali je premijer FBiH Nermin Nikšić najavio kako će ove zakone ponovo uputiti u proceduru usvajanja.