EU Connect
9

Evropska komisija će BiH uputiti dodatna pitanja

Klix.ba
Centar za povezivanje sa Evropskom unijom – EU Connect pozdravlja današnju odluku Vijeća ministara BiH kojom je finaliziran proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije te poručuje kako ovim posao definitivno nije završen.

EU Connect ističe da je riječ o finalizaciji najkompleksnijeg procesa koji je dokazao da BiH može funkcionisati kao kredibilan subjekt međunarodnih odnosa uprkos decentralizovanom političkom sistemu.

"Političke stranke u BiH još jednom pozivamo da prestanu sa politizacijom evropskog puta i da svoje djelovanje svedu na poboljšanje standarda u BiH i približavanje zemlje Evropskoj uniji. Proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije i funkcionalan mehanizam koordinacije pokazali su da političke lideri sa suprotstavljenih strana ipak ujedinjuje želja da se BiH priključi Evropskoj uniji", stoji u saopćenju iz EU Connecta.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom ističe kako će Evropska komisija najvjerovatnije od BiH tražiti dodatne odgovore isto kao što je tražila i od svih zemalja u regiji.

"Duboko se nadamo da će vlasti pokazati maksimalnu odgovornost u vezi s dodatnim pitanjima Evropske komisije uprkos tome što je 2018. izborna godina", stoji u saoćenju.

Podsjetili su da odgovori na Upitnik Evropske komisije nisu pravni akt već da isključivo predstavljaju formu preko koje se Evropska unija informiše o realnom stanju u BiH.

"Vlasti na svim nivoima pozivamo da se usredotoče na sprovođenje socioekonomskih reformi na koje se BiH obavezala Reformskom agendom. Također, centralnu vlast i regionalne vlade upozoravamo na ozbiljnost preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je procijenio da politička nestabilnost i strukturno slab rast u ključnim naprednim ekonomijama predstavljaju visok rizik koji bi mogao dovesti do materijalnog mijenjanja bazne putanje vezane za aranžman BiH sa MMF-om", zaključeno je u saopćenju.