{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija će BiH uputiti dodatna pitanja

14.2.2018. u 14:56
9
16
Evropska komisija će BiH uputiti dodatna pitanja
9
Evropska komisija će BiH uputiti dodatna pitanja
Centar za povezivanje sa Evropskom unijom – EU Connect pozdravlja današnju odluku Vijeća ministara BiH kojom je finaliziran proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije te poručuje kako ovim posao definitivno nije završen.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
EU Connect ističe da je riječ o finalizaciji najkompleksnijeg procesa koji je dokazao da BiH može funkcionisati kao kredibilan subjekt međunarodnih odnosa uprkos decentralizovanom političkom sistemu.

"Političke stranke u BiH još jednom pozivamo da prestanu sa politizacijom evropskog puta i da svoje djelovanje svedu na poboljšanje standarda u BiH i približavanje zemlje Evropskoj uniji. Proces odgovaranja na Upitnik Evropske komisije i funkcionalan mehanizam koordinacije pokazali su da političke lideri sa suprotstavljenih strana ipak ujedinjuje želja da se BiH priključi Evropskoj uniji", stoji u saopćenju iz EU Connecta.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom ističe kako će Evropska komisija najvjerovatnije od BiH tražiti dodatne odgovore isto kao što je tražila i od svih zemalja u regiji.

"Duboko se nadamo da će vlasti pokazati maksimalnu odgovornost u vezi s dodatnim pitanjima Evropske komisije uprkos tome što je 2018. izborna godina", stoji u saoćenju.

Podsjetili su da odgovori na Upitnik Evropske komisije nisu pravni akt već da isključivo predstavljaju formu preko koje se Evropska unija informiše o realnom stanju u BiH.

"Vlasti na svim nivoima pozivamo da se usredotoče na sprovođenje socioekonomskih reformi na koje se BiH obavezala Reformskom agendom. Također, centralnu vlast i regionalne vlade upozoravamo na ozbiljnost preporuka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je procijenio da politička nestabilnost i strukturno slab rast u ključnim naprednim ekonomijama predstavljaju visok rizik koji bi mogao dovesti do materijalnog mijenjanja bazne putanje vezane za aranžman BiH sa MMF-om", zaključeno je u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: