10 miliona eura
1

Evropska banka obećala kredit za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) boravili su danas u posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona, gdje im je prezentiran plan obnove Kantonalne bolnice Zenica u vrijednosti od blizu deset miliona eura. Nakon današnjeg sastanka postignut je dogovor da će, ako sve bude po planu, kredit biti realiziran do kraja godine.

Predstavnike EBRD-a u Vladi Zeničko-dobojskog kantona ugostili su premijer Miralem Galijašević, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac te predstavnici nadležnih ministarstava, a razgovarano je o energetskoj efikasnosti, utopljavanju i dogradnji Kantonalne bolnice Zenica.

"Efekti koje bismo postigli su veća efikasnost utopljavanja i manja zagađenost. Nakon prezentacije projekta, predstavnici EBRD-a su prihvatili ovaj projekt i potpisivanje će biti realizirano u nekoliko koraka do kraja godine. Očekujemo da će radovi početi već početkom naredne godine. Obim investicije će biti od 16 do 20 miliona KM, a već imamo naznake odobravanja ovog kredita", izjavio je Galijašević.

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica već dugo vremena nije na zavidnom nivou s obzirom na to da od njene gradnje nije urađena nijedna veća rekonstrukcija ili obnova.

Lina O'Grady, konsultantica iz oblasti infrastrukture i zaštite okoliša EBRD-a, je izjavila kako je danas održan dobar sastanak s premijerom Galijaševićem te da se EBRD obavezao podržati projekt investiranja u Kantonalnu bolnicu Zenica.

"Radi se o projektu rekonstrukcije objekata bolnice i zamjeni energenata. Ovaj projekt ima jake okolinske aspekte i to je vrsta projekta kakav EBRD podržava i želi finansirati. Stvoren je tim koji će raditi na projektu s ciljem da se kreditna dokumentacija s kantonom i Bosnom i Hercegovinom potpiše do kraja ove godine", istakla je O'Grady.

Nakon brojnih sastanaka i pokušaja obnove Kantonalne bolnice Zenica, direktor ove ustanove Rasim Skomorac je istakao kako je ovo značajan korak.

"Ovo će biti jedan od najvećih projekata od osnivanja ustanove, a bolnica će učiniti sve da se projekt što prije aktivira. Moramo riješiti kritične tačke, podrumski smještaj koji je nepristupačan, kapacitet intenzivne njege i rasutost operativnih sala. Uz malu investiciju i izgradnju termo bloka bit će riješeni naši problemi. Ovaj projekt omogućava prostorne preduslove da narednih godina rješavamo službu po službu i vremenom stvorimo modernu bolnicu", izjavio je Skomorac.

Vrijednost projekta i potražnja kreditnih sredstava od EBRD-a iznose blizu deset miliona eura s rokom otplate od 15 godina uz grace period od tri godine. Narednih mjeseci poduzimat će se i druge aktivnosti u rješavanju papirologije kako bi se što prije pristupilo realizaciji projekta.