{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska banka obećala kredit za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

20.7.2017. u 13:29
1
9
Evropska banka obećala kredit za obnovu Kantonalne bolnice Zenica
1
Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) boravili su danas u posjeti Vladi Zeničko-dobojskog kantona, gdje im je prezentiran plan obnove Kantonalne bolnice Zenica u vrijednosti od blizu deset miliona eura. Nakon današnjeg sastanka postignut je dogovor da će, ako sve bude po planu, kredit biti realiziran do kraja godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Predstavnike EBRD-a u Vladi Zeničko-dobojskog kantona ugostili su premijer Miralem Galijašević, direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac te predstavnici nadležnih ministarstava, a razgovarano je o energetskoj efikasnosti, utopljavanju i dogradnji Kantonalne bolnice Zenica.

"Efekti koje bismo postigli su veća efikasnost utopljavanja i manja zagađenost. Nakon prezentacije projekta, predstavnici EBRD-a su prihvatili ovaj projekt i potpisivanje će biti realizirano u nekoliko koraka do kraja godine. Očekujemo da će radovi početi već početkom naredne godine. Obim investicije će biti od 16 do 20 miliona KM, a već imamo naznake odobravanja ovog kredita", izjavio je Galijašević.

Stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica već dugo vremena nije na zavidnom nivou s obzirom na to da od njene gradnje nije urađena nijedna veća rekonstrukcija ili obnova.

Lina O'Grady, konsultantica iz oblasti infrastrukture i zaštite okoliša EBRD-a, je izjavila kako je danas održan dobar sastanak s premijerom Galijaševićem te da se EBRD obavezao podržati projekt investiranja u Kantonalnu bolnicu Zenica.

"Radi se o projektu rekonstrukcije objekata bolnice i zamjeni energenata. Ovaj projekt ima jake okolinske aspekte i to je vrsta projekta kakav EBRD podržava i želi finansirati. Stvoren je tim koji će raditi na projektu s ciljem da se kreditna dokumentacija s kantonom i Bosnom i Hercegovinom potpiše do kraja ove godine", istakla je O'Grady.

Nakon brojnih sastanaka i pokušaja obnove Kantonalne bolnice Zenica, direktor ove ustanove Rasim Skomorac je istakao kako je ovo značajan korak.

"Ovo će biti jedan od najvećih projekata od osnivanja ustanove, a bolnica će učiniti sve da se projekt što prije aktivira. Moramo riješiti kritične tačke, podrumski smještaj koji je nepristupačan, kapacitet intenzivne njege i rasutost operativnih sala. Uz malu investiciju i izgradnju termo bloka bit će riješeni naši problemi. Ovaj projekt omogućava prostorne preduslove da narednih godina rješavamo službu po službu i vremenom stvorimo modernu bolnicu", izjavio je Skomorac.

Vrijednost projekta i potražnja kreditnih sredstava od EBRD-a iznose blizu deset miliona eura s rokom otplate od 15 godina uz grace period od tri godine. Narednih mjeseci poduzimat će se i druge aktivnosti u rješavanju papirologije kako bi se što prije pristupilo realizaciji projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: