{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EUFOR osigurava obuku za Oružane snage BiH

15.10.2014. u 15:55
62
1
EUFOR osigurava obuku za Oružane snage BiH
62
EUFOR je ove sedmice u bazi Butmir u Sarajevu organizirao dva kursa obuke za osoblje Oružanih snaga BiH (OS BiH) i timova gorskih službi spašavanja iz Mostara i Zenice.
Osoblje OS BiH pohađalo je sedmodnevni kurs obuke za spašavanje povrijeđenih iz minskih polja. Kurs je počeo teoretskim dijelom u učionici, a zatim su polaznici imali praktične vježbe, prvo koristeći dizalicu kojom se simulirao pristup minskom polju zračnim putem, a zatim helikopter OS BiH tipa Mi-8.

Nakon uspješnog završetka kursa, polaznici iz OS BiH će biti osposobljeni za brzo i efikasno spašavanje povrijeđene osobe, uz minimalnu opasnost po spasioce.

Članovi timova gorskih službi spašavanja iz Mostara i Zenice pohađali su drugi kurs obuke, osmišljen da poboljša njihovu sposobnost za izvlačenje povrijeđenih u helikopter pomoću vitla. Iako je program obuke EUFOR-a uglavnom namijenjen OS BiH, saradnja sa civilnim organizacijama koje spašavaju živote je također izuzetno korisna.

Program za osposobljavanje i obuku EUFOR-a namijenjen je prvenstveno tome da OS BiH steknu vještine potrebne za njihov angažman i pozitivan doprinos u međunarodnim misijama u inostranstvu i pružanje humanitarne pomoći u zemlji, saopćeno je iz EUFOR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: