Upozorenje Brisela
153

EU: Pozivamo Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH da djeluju u interesu svih građana

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u BiH smatra da bilo kakve prepreke nesmetanom funkcionisanju državnih institucija rezultiraju jasnim negativnim posljedicama za građane.
Ova izjava stiže nakon pisanja portala Klix.ba da bi zbog nerada Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro mogli trpjeti direktno pacijenti zbog nedostupnosti i nemogućnosti dijagnostike medicinskim sredstvima poznatih proizvođača.

"Ometanje rada Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH narušava sposobnost zdravstvenih ustanova da pruže neophodnu skrb svim pacijentima. Osim toga, za proces pristupanja EU potrebno je usklađivanje sa standardima Evropske unije, a prepreke u funkcionisanju državnih institucija također otežavaju put ka EU. Pozivamo sve članove Stručnog vijeća da osiguraju nesmetano funkcionisanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i djeluju u interesu svih građana BiH", rečeno je na naš upit iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetit ćemo da prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim sredstvima, za koji je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine krajem novembra 2021. godine dobila saglasnost Direkcije za evropske integracije, nije usvojen na sjednicama Stručnog savjeta, jer prilikom glasanja nije bilo entitetske većine za usvajanje.

"Članovi srpskog naroda su bili protiv i suzdržani", rečeno nam je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Predložene izmjene su trebale omogućiti upis medicinskih sredstava koja su usklađena s novim uredbama Evropke unije. Agenciji već od septembra 2021. godine pristižu zahtjevi ovog tipa i ne mogu se rješavati zbog navedene problematike.

Taj datum je 26. maj 2022. godine. Dakle, nakon tog datuma, izvjesno možemo očekivati da će se zahtjevi za registraciju in vitro medicinskih sredstava ovoj Agenciji podnositi u skladu s odredbama ove Uredbe, dokaznom dokumentacijom i klasifikacijom in vitro medicinskih sredstava, a koja se donekle razlikuje u odnosu na prethodnu klasifikaciju.

Šta su "in vitro" dijagnostička medicinska sredstva?

Ona obuhvataju reagense, komplete reagensa, proizvode reagensa, materijale za kontrolu i kalibraciju, instrumente i uređaje, opremu ili sistem, koji se koriste samostalno ili u kombinaciji s drugim medicinskim sredstvom, a namijenjena su za upotrebu u "in vitro" uslovima za ispitivanje bioloških uzoraka, uključujući uzorke krvi i tkiva dobijene iz ljudskog organizma zbog pribavljanja informacija o fiziološkim ili patološkim stanjima, kongenitalnim anomalijama, o sigurnosti i kompatibilnosti potencijalnih primalaca transplantata i o podacima potrebnim za praćenje terapijskih efekata.

Ko čini Stručni savjet?

Stručni savjet, kao stručno, regulatorno, savjetodavno i kontrolno tijelo agencije, čine predsjedavajući Vedran Marčinko i članovi Harun Avdagić, Branko Nikolić, Lazar Prodanović, Slobodan Prtilo i Admir Alagić.