Zatišje na evropskom putu
232

Delegacija EU u BiH pozvala političare da počnu raditi na koracima potrebnim za otvaranje pregovora

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini je pozdravila odluku iz Republike Srpske da zakon o stranim agentima bude povučen sa sjednice entitetske skupštine. Osim toga, pozvali su političke lidere da počnu raditi na neophodnim koracima za otvaranje pregovora BiH i EU.

"Pozitivna je vijest da su vlasti Republike Srpske odlučile povući predloženi zakon o stranim agentima, koji nije bio u skladu s evropskim standardima", poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Dodik je obrazložio da zakon nije bio u skladu s evropskim normama i da je povučen upravo zbog opredijeljenosti RS-a za evropski put. Iz EU su na to istaknuli da je EU put najbolja garancija većeg prosperiteta i stabilnosti BiH.

U skladu s tim podsjetili su na to da je potrebno uraditi dodatne korake kako bi bili otvoreni pregovori s EU. Među tim koracima, vrlo vjerovatno je i zakon o sudu BiH.

"Pozivamo političke čelnike da se usredotoče na ispunjavanje potrebnih koraka za usvajanje pregovaračkog okvira, nakon zelenog svjetla za pregovore o pristupanju", podvlače iz Delegacije EU u BiH u objavi na X-u.