Borell izabrao diplomate
27

Johann Sattler odlazi iz BiH u susjedstvo, predložen novi šef Delegacije EU Luigi Soreca

N. V.
Johann Sattler (lijevo) i Luigi Soreca (desno) (Foto: I. L./Klix.ba)
Johann Sattler (lijevo) i Luigi Soreca (desno) (Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell imenovao je i predložio nove ambasadore u 44 zemlje te 11 novih zamjenika šefova delegacija EU u svijetu.

Među 44 nova šefa delegacija, ureda i otpravnika poslova EU našao se i novi šef delegacije u BiH, Italijan Luigi Soreca.

On je bivši ambasador EU u Albaniji i aktuelni specijalni izaslanik EU za vanjske aspekte migracija, a sada je predložen za šefa Delegacije EU u BiH. Trenutno nije poznato kada bi on mogao doći u Sarajevu i zvanično preuzeti funkciju, a potrebno je da se provede određeni proces imenovanja prije zvaničnog odobrenja novih diplomata.

Dosadašnji šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je nominovan za ambasadora EU u Crnoj Gori, a prije BiH on je bio ambasador i u Albaniji.

Među zanimljivijim imenima je Angelina Eichhorst, koja trenutno radi kao generalni direktor EU za Evropu, a nominovana je za ambasadora EU u Egiptu te Miroslav Lajčak, koji je trenutno specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, a imenovan je za ambasadora EU u Švicarskoj.

Dosadašnja savjetnica za Zapadni Balkan Jekaterina Dorodnova, koja je ranije bila i zamjenica šefa Delegacije EU u BiH, predložena je za ambasadoricu EU u Ekvadoru. Aivo Orav, bivši ambasador EU u Crnoj Gori, nominovan je za šefa kancelarije EU na Kosovu.

Sve prijedloge, nominacije i imenovanja Josepa Borella možete pogledati ovdje.