BiH
3

Eu pozdravlja bilateralni dogovor o pristupanju BiH WTO-u

FENA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Evropski komesar za trgovinu Karel de Gucht i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović potpisali su danas dogovor za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Dogovor je ključni korak na putu BiH da postane članom ovog međunarodnog trgovačkog tijela. Očekuje se da pristupanje WTO-u trajno doprinese procesu ekonomskih reformi i održivom razvoju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

"Današnje potpisivanje predstavlja ogroman korak naprijed u procesu pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i važno je za jačanje naših ekonomskih odnosa", izjavio je komesar za trgovinu EU Karel de Gucht.

"EU snažno podupire članstvo naših susjeda u WTO-u. Smatramo da je BiH napravila značajan napredak u pripremama za ulazak u WTO i nadamo se da ćemo je uskoro pozdraviti kao člana porodice Svjetske trgovinske organizacije", rekao je.

Ministar Mirko Šarović je rekao da se Bosna i Hercegovina obavezala da postane aktivan član multilateralnog trgovinskog sistema i uložila je ozbiljne napore u vezi s tim.

"Neprocjenjiva podrška koju pruža EU daje pozitivne rezultate. Današnji događaj predstavlja korak bliže našem zajedničkom cilju i uvjereni smo da će to pomoći u zaključivanju preostalih bilateralnih pregovora narednih mjeseci u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Ukoliko s drugim partnerima dođemo do istog konstruktivnog stava, mogli bismo u 2013. godini postati član Svjetske trgovinske organizacije", kazao je Šarović.

Bilateralni dogovor omogućava snižavanje tarifa za trgovinu robom i otvaranje tržišta usluga nakon članstva. Te obaveze će biti uključene u budući Protokol o pristupanju Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kako je poznato, Bosna i Hercegovina je podnijela molbu za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji 11. maja 1999. godine. Radna grupa WTO-a za njeno članstvo je uspostavljena 15. jula 1999. godine.

Da bi postala član, Bosna i Hercegovina mora zaključiti bilateralne pregovore s zainteresovanim članicama WTO-a i dobiti multilateralnu podršku ove radne grupe.