Protiv govora mržnje
0

EU i Vijeće Evrope u Sarajevu predstavili projekat težak 850.000 eura

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Danas je u Bosni i Hercegovini predstavljen novi projekt Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom "Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini". Cilj projekta je promocija inkluzije i jednakosti u Bosni i Hercegovini.

Projekt sufinansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope u ukupnom iznosu od 850.000 eura za period od 2023. do 2026. godine, a usmjeren je na borbu protiv diskriminacije i govora mržnje, kao i na promociju društvene kohezije, u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekt se nadovezuje na rezultate dosadašnjih projekata provedenih u Bosni i Hercegovini, u okviru zajedničkog programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“.

Događaj je okupio zvaničnike i zvaničnice relevantnih ministarstava i predstavnike/ce institucija na državnom, entitetskom i na nivou Brčko Distrikta, uz organizacije civilnog društva, međunarodne institucije, akademsku zajednicu i druge relevantne aktere.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu je poručila da su jednakost, inkluzivnost i tolerancija ključne riječi ove akcije koju pokreću danas sa partnerima.

"Vijeće Evrope već godinama radi protiv diskriminacije i na građenju kohezivnog i inkluzivnog društva. U našoj organizaciji postoje tijela koja su već napravila preporuke koje se odnose na razne zemlje, uključujući i BiH koja je već više od dvije decenije aktivni član ove organizacije. Ova tijela su napravila preporuke za bolju borbu protiv rasizma, netolerancije, diskriminacije i naš je posao ovdje danas da ostvarimo te preporuke i da pomognemo vlasti da svaki član društva u BiH može da uživa jednaka prava i da bude poštovan, da ne bude diskriminisan i da na korist svih članova društva bude izgrađeno jedno prosperitetno društvo i bolja budućnost", rekla je ona.

Urumova je poručila da je puno toga već urađeno zajedno sa predstavnicima iz BiH.

"Prošle godine je usvojen prvi LGBT akcioni plan što je velika stvar zbog toga što je to prvi ikada plan takve vrste koji je usvojen u ovoj zemlji. Također smo radili na studiju koja je mapirala odgovore na borbu protiv govora mržnje i kako se sa tim suočavaju i bore institucije. Otkrili smo mapu kako da se to poboljša i kako da se to radi na još sistematičniji način. To je samo nekoliko primjera pozitivnih koraka naprijed koje smo ostvarili. Naravno, situacija pokazuje da trebamo još raditi na ovom polju kako bi se podigla svijest o tome kako su posljedice govora mržnje vrlo negativne, da one povređuju pojedince, povređuju porodice, društvo kao cjelinu. Zato što više zajedno sa partnerima mi se trudimo i nastojimo da ponudimo neke pozitivnije priče i primjere kako možemo dati neku drugu priču koja ne povređuje pojedince ili ranjive grupe gdje svako može da se osjeti prihvaćenim, korisnim i vrijednovanim. To je naš cilj. Mislim da je on ostvariv svuda, pa i u BiH svakako", rekla je.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini je naglasio koliko je za bh. društvo, ali i za sve učesnike važan novi projekt.

"Izuzetno nam je drago što smo danas tu sa Vijećem Evrope i što pokrećemo ovaj projekat vrijedan 800.000 eura i koji se fokusira na borbu protiv diskriminacije, mržnje i netolerancije. EU podržava ugrožene i ranjive grupe i nastojimo da radimo u pravcu borbe protiv diskriminacije da bi sve grupe mogle da žive sa punim pravima i bez diskriminacije u ovom društvu. Ovaj projekt je zapravo jedno od sredstava, na njemu radimo zajedno sa relevantnim akterima među kojima i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i institucija ombudsmena. Ideja jeste da se radi na potpunoj provedbi zakona tako da sve grupe i svi pripadnici manjinskih grupa mogu da žive potpuno ravnopravno bez ikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi uključujući seksualnu orijentaciju, rasu, politička uvjerenje ili mišljenje", poručio je Vannini.

Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je rekla da nikada nije bilo potrebnije da se nastavi priča koja se tiče tolerancije i povećanja stepena borbe kada je u pitanju prevencija govora mržnje.

"Naše ministarstvo je na osnovu ovih aktivnosti koji su zajednički planirani za naredni period, namjerava nastaviti svoje aktivnosti koji se tiču prevencije govora mržnje", rekla je ona.