{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja

A
11.7.2014. u 21:32
6
28
EU: Genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja
6
EU: Genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja
Služba za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) je povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici saopćila da genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja i manipuliranja.
"Povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici naše misli su s porodicama koje su izgubile svoje najmilije, rođake i prijatelje u ovom zločinu protiv čovječnosti. Danas je ukopano 175 novih žrtava genocida u Srebrenici", navodi se u saopćenju EU-a.

Naglašeno je da genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja i manipuliranja, jer su međunarodni sudovi utvrdili da sistemsko ubijanje 1995. godine u Srebrenici ima karakter genocida.

"Danas potvrđujemo podršku EU-a za nastavak napora prema utvrđivanju istine o ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini. Zločini u Srebrenici ne mogu biti predmet osporavanja i počinioci zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde. Samo to će pokazati porodicama žrtava da njihova patnja nije zaboravljena i time bi se pomoglo ozdravljenju cijelog bh. društva", navodi se u saopćenju.

Na kraju se napominje kako EU očekuje da će političari u BiH učiniti sve da se na prikladan način obilježe žrtve i promoviše pomirenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: