BiH
6

EU: Genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja

Anadolija
Služba za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) je povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici saopćila da genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja i manipuliranja.

"Povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici naše misli su s porodicama koje su izgubile svoje najmilije, rođake i prijatelje u ovom zločinu protiv čovječnosti. Danas je ukopano 175 novih žrtava genocida u Srebrenici", navodi se u saopćenju EU-a.

Naglašeno je da genocid u Srebrenici ne smije i ne može biti predmet osporavanja i manipuliranja, jer su međunarodni sudovi utvrdili da sistemsko ubijanje 1995. godine u Srebrenici ima karakter genocida.

"Danas potvrđujemo podršku EU-a za nastavak napora prema utvrđivanju istine o ratnim zločinima počinjenim u Bosni i Hercegovini. Zločini u Srebrenici ne mogu biti predmet osporavanja i počinioci zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde. Samo to će pokazati porodicama žrtava da njihova patnja nije zaboravljena i time bi se pomoglo ozdravljenju cijelog bh. društva", navodi se u saopćenju.

Na kraju se napominje kako EU očekuje da će političari u BiH učiniti sve da se na prikladan način obilježe žrtve i promoviše pomirenje.