BiH
2

Delegacija EU u BiH: Zločini u Srebrenici ne mogu se poreći

Anadolija
Na devetnaestu godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, naše misli su sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, rodbinu i prijatelje u ovom zločinu protiv čovječnosti. Ovo je, isto tako, i dan kada će još 175 žrtava biti pokopano u Memorijalnom centru i mezarju u Srebrenici. Pridružujemo se komemorativnom skupu i odajemo počast u ime Evropske unije na ovaj dan bola i tuge, navodi se u izjavi objavljenoj iz Delegacije Evropske unije u BiH povodom obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Danas još jednom potvrđujemo podršku koju Evropska unija pruža stalnim naporima da se utvrdi istina o ratnim zločinima koji su počinjeni širom Bosne i Hercegovine. Zločini iz Srebrenice ne mogu se poreći, a njihovi počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde. Insistiranje na tome uvjerava porodice žrtava da njihove patnje nisu zaboravljene, a to će vremenom doprinijeti i ozdravljenju ratom razorenog društva u Bosni i Hercegovini", navodi se u izjavi. 

Dalje se navodi kako EU očekuje od onih koji obnašaju vlast u Bosni i Hercegovini da će biti predvodnici u odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja.

"To je nužno za uspostavljanje odgovarajućeg društvenog i političkog okruženja u kome će Bosna i Hercegovina biti u stanju da ispuni svoje evropske ambicije, zasnovane na miru, stabilnosti i prosperitetu za sve građane."