BiH
1

ESV FBiH podržava rješenje koje će onemogućiti zloupotrebu žiranata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH na današnjoj sjednici, kojoj je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić, ukazali su na potrebu da se na najbolji način zaštiti institucija žiranta.

Polazište za raspravu bio je Nacrt zakona o zaštiti žiranata u FBiH, koji je predložila poslanica u Federalnom parlamentu Aida Čikić i čija je intencija da doprinese boljem odnosu banaka prema žirantima. Odranije je poznat stav Udruženja banka BiH da zakon u predloženom obliku ima brojne nelogičnosti, nepravilnosti, protivrječnosti i nejasnoće. To rješenje je, kako je na sjednici istakao tajnik tog udruženja Mijo Mišić, u koliziji s mnogim zakonima, a prije svega sa Zakonom o obligacijama.

Federalni ministar finansija Ante Krajina podsjetio je da je u proceduri i prijedlog zakona o zaštiti korisnika financijskih usluga, koji također regulira ovu materiju na direktan i indirektan način.

Suština diskusije socijalnih partnera bila je da rješenje u ovoj oblasti treba onemogućiti zloupotrebu žiranata. Banke se kod spornih naplata potraživanja, kako je istaknuto, trebaju najprije referirati na dužnike, a tek kad se iscrpe sve metode, na žirante.

Ekonomsko-socijalno vijeće, kako je zaključeno, u načelu podržava donošenje zakona o privrednim komorama u FBiH i predlaže da se socijalni partneri aktivno uključe u javnu raspravu i time doprinesu donošenju kvalitetnog zakona. Predlagač zakona o privrednim komorama FBiH je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Predstavnici komorskog sistema su zatražili da se ne zaustavlja procedura njegovog donošenja i da ima još dovoljno prostora i vremena da se to rješenje iskorigira. Podsjetili su da komorski sistem u BiH postoji stotinu godina ukazujući da male ekonomije trebaju imati jake privredne komore.

Poslodavci su ranije dostavili svoje primjedbe i zatražili da se predlagač o njima očituje, a neke od njih odnose se na pitanje sistema kontrole u komorama, te da se još razmotre odredbe koje tretiraju članarinu u komorama.

Članovi ESV će, kako je zaključeno, na idućoj sjednici detaljnije raspravljati o stanju robnih rezervi u FBiH. Temeljni problem su nedovoljna sredstva za nove nabavke roba u robnim rezervama. Opredjeljenje je da ovoj materiji treba prići starateški.

ESV je razmatralo i Inicijativu Udruženja poslodavaca u FBiH za izmjene i dopune Zakona o doprinosima.

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da bi izmjene člana 7. tog zakona (a u vezi osnovice za obračun doprinosa), značajno doprinijele zapošljavanju velikog broja ljudi na privremenom radu u inostranstvu, naročito u zemljama u regionu.

Procjene su, da preko domaćih firmi, nekoliko hiljada radnika radi na poslovima u inostranstvu. Međutim dobar dio tih firmi, u zadnje vrijeme, zbog postojeće zakonske odredbe, po obrazloženju poslodavaca, odbija ponuđene poslove, naročito u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu, jer iz ponuđene cijene nisu u stanju finansirati troškove radne snage.