BiH
157

Esed Radeljaš se izjasnio da nije kriv za zloupotrebu položaja

Piše: E. A.
Esed Radeljaš
Esed Radeljaš
Kantonalni ministar privrede Esed Radeljaš danas se na Općinskom sudu u Goraždu izjasnio da nije kriv po optužnici u kojoj mu kantonalno tužilaštvo na teret stavlja da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te time, po navodima tužilaštva, nanio štetu menadžmentu Mljekare Milgor u iznosu od 28.674 KM.

Osim ministra Radeljaša potvrđena je i optužnica protiv još jedne visokopozicionirane kantonalne zvaničnice, zamjenice predsjedavajuće Skupštine BPK Daliborke Milović.

Optužnica protiv Radeljaša je, prema riječima kantonalnog tužioca, potvrđena zbog zloupotrebe službenog položaja.

"On je optužen i optužnica je potvrđena zbog zloupotrebe službenog položaja, nečinjenjem. Radi se o mljekari Milogor, gdje Tužilaštvo smatra da su bili ispunjeni uslovi da se izda, odnosno donese rješenje o kontrolnom veterinarskom broju i Tužilaštvo smatra da je propustio da obavi svoju dužnost, da je otezao i odugovlačio tako da je šteta prouzrokovana. Danas je bilo ročište i on se izjasnio da nije kriv", izjavio je Mirsad Bilajac, kantonalni tužilac u Goraždu.

Ranije je potvrđena je optužnica i protiv zamjenice predsjedavajuće Skupštine BPK Daliborke Milović, ali je ročište odloženo.

"Oni su odložili suđenje jer je advokat zauzet na Tužilaštvu odnosno Sudu BIH, ona je navela da advokat ne može doći utorkom i petkom i to ročište je odloženo. Inače, ona se tereti za krivotvorenje isprave i prevaru, radi se o Udruženju 'Zdravo komšija' gdje su pare sa žiroračuna nestale, što je prijavio predsjednik Udruženja Danko Droca. Što se tiče žiroračuna, on je čist, nema ništa, a Milović se tereti da je falsifikovala potpise, zloupotrebljavala i dovodila u zabludu Danka Drocu, koji se javlja kao predsjednik udruženja", ističe Bilajac.

Prema navodima ove optužnice imovinska korist pribavljena krivičnim djelima iznosi 16.763 KM. Prema riječima tužioca, Milović se ranije izjasnila da nije kriva, a postupak se nastavlja.

"Ročište će se održati kada bude advokat došao i to će sud odrediti. Ukoliko bude odugovlačenja, tražit ćemo da se drugi advokat odredi. Milović se ranije izjasnila da nije kriva", kaže Bilajac.

Ukoliko se dokaže krivnja počiniocima prijeti kazna zatvora, no o tome će odlučiti nadležni sud, pojašnjava tužilac. Radeljaš i Milović danas nisu bili dostupni medijima.