BiH
2

Tužilaštvo BPK Goražde povuklo optužnicu protiv Radeljaša

Piše: E. A.
Esed Radeljaš
Esed Radeljaš
Kantonalno tužilaštvo povuklo je danas optužnicu koju je ranije podiglo protiv Eseda Radeljaša. Optužnica protiv bivšeg ministra privrede podignuta je zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, odnosno zbog neizdavanja veterinarskog broja Mljekari "Milgor".

Prema pojašnjenu kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, da bi djelo bilo ostvareno mora nastupiti posljedica, odnosno šteta ili povreda prava drugih, a nje u ovom slučaju nije bilo, utvrdili su vještaci, što je prevagnulo da tužilaštvo povuče optužnicu.

Bilajac podsjeća da je optužnica je podignuta jer su smatrali da bivši ministar privrede BPK nije obavio svoju dužnost u situaciji kada nije bilo prepreka za izdavanje veterinarskog broja koji je trebao Mljekari "Milgor".

Oslobađanje od optužnice za bivšeg ministra privrede Radeljaša očekivan je ishod u postupku koji se protiv njega vodio zbog neizdavanja veterinarskog broja.

"Ja sam od momenta traženja tog broja obavijestio sve moguće institucije, od Vlade, pravobranioca, Ambasade Holandije jer je poznato je da je kantonalna vlada učestvovala sa novcem, a i holandska vlada je uložila u mljekaru. Dokazalo se da sam bio u pravu i isto bi opet uradio jer sam tad bio ministar i položio sam zakletvu da ću štititi interes kantona", izjavio je danas Esed Radeljaš, dodajući da nikada nije bio protiv pokretanja proizvodnje u mljekari.