BiH
55

Entuzijazam stanovnika: Selo kod Novog Travnika ima muzej i botanički vrt

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nedaleko od mjesta gdje se nalazi muzej do 1998. godine se nalazio najveći hrast lužnjak, ne samo u BiH. Mnogi botaničari tvrde da je ovaj hrast među najvećim i najstarim i u Evropi

Zavičajna udruga "Baština" iz Novog Travnika za samo deset godina uspjela je otvoriti muzej u kojem se mogu vidjeti zbirke etnologije, arheologije te umjetnička galerija u kojoj izlažu poznati slikari. Zahvaljujući prije svega entuzijazmu članova udruge na čelu s Marinkom Slipcom, selo Rankovići uz muzej je dobilo i botanički vrt koji nosi ime Starog carskog hrasta koji je bio jedan od najvećih ne samo u Bosni i Hercegovini. Njegovi ostaci danas stoje na ulazu u botanički vrt.

"Ovdje je bila osnovna škola koja je ostala napuštena. Bio je to devastiran prostor u kojem smo odlučili utemeljiti Zavičajnu zbirku 'Baština', jer Novi Travnik nema nikakvog drugog muzejskog prostora. Željeli smo uraditi nešto plemenito u kulturološkom smislu", govori Slipac dok šetamo botaničkim vrtom koji nosi ime Starog carskog hrasta.

Nedaleko od mjesta gdje se nalazi muzej do 1998. godine se nalazio najveći hrast lužnjak, ne samo u BiH. Mnogi botaničari tvrde da je ovaj hrast među najvećim i najstarim i u Evropi.

Austrijski časnik Reisner piše kako je 25. srpnja 1887. godine u blizini hrasta održana vojna vježba. U utrobu hrasta čiji je obujam bio 33 metra ušla su 64 vojnika bez ratne opreme.

"Opet je čovjek svojim nemarom uništio carski hrast. Greškom su mu 1980. godine bagerom sasjekli žile i nije mogao više dobivati vodu a obližnjeg izvora. Od tada je počeo umirati da bi se 1987. godine poptuno osušio. Srušio se uz snažan tresak 1998. godine. Njegove ostatke i danas čuvamo u muzeju počev od lista, žira, a imamo i koru s drvetom", priča Slipac.

U botaničkom vrtu koji je nastao u školskom voćnjaku nalazi se stotinjak različitih vrsta parkovskog grmlja i drveća, a nisu zaboravljene ni domaće vrste iz središnje Bosne.

"Najviše organizirano dolaze škole. Imamo dobru suradnju i s planinarskim društvim,a a posjećuju nas dosta i planinari iz inozemstva. Dolaze i Novotravničani sa svojim prijateljima, rodbinom želeći se upoznati sa ovdašnjom baštinom. Mnogi dođu nakon što posjete naše web-stranice", kaže Slipac.

Muzej je prostor u kojem se organiziraju umjetničke izložbe i književne večeri.

"Kroz cijelu godinu imamo veliki broj kulturnih zbivanja. Organiziramo promocije knjiga, književne večeri, večeri poezije, obilježavamo svjetski Dan šuma, svjetski Dan pripovjedanja, noć muzeja. Početkom rujna tradicionalno održavamo i sajam tradicijskih obrta i rukotvorina. Znanstvena predavanja, kazališne predstave i tako", priča Slipac.

Čitav projekt je zasnovan na volonterskoj osnovi. Općina Novi Travnik pokriva troškove struje i vode za muzej.

"U Novom Travniku imamo školovanog kadra. Arheologe, etnologe, restauratore, konzervatore... Mnogi od njih nemaju zaposlenje pa su nam se pridružili da pomognu. Uzdamo se u entuzijazam. Dolaze mlađe generacije među kojima još uvijek ima entuzijasta. Oni će to nastaviti i proširivati, a mi stariji ćemo se polagano povlačiti u mirovinu", dodaje na kraju razgovora Marinko Slipac, voditelj muzeja i Udruge "Baština".