{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kaknju otvorena izložba o arheološkom blagu Travnika i okoline

F
9.10.2015. u 16:05
133
2
U Kaknju otvorena izložba o arheološkom blagu Travnika i okoline
133
Izložba "Tragovima prošlosti-arheološko blago Travnika i okoline" autorice arheologinje Ajle Sejfuli, otvorena je u Muzeju Kaknja, gdje će biti postavljena mjesec dana.
Izložba je dokumentarnog tipa, a cilj joj je da prezentira bogatu prošlost Travnika i okoline, te probudi svijest o značaju kulturno-historijskog naslijeđa.

Sejfuli je Feni kazala da su kroz panoe i prateće tekstove, crteže i pokretni arheološki materijal, prezentirani lokaliteti od mlađeg kamenog doba pa do osmanskog perioda, s naglaskom na rezultate istraživanja koja su provedena u protekle četiri godine.

Izložba je prvi put predstavljena u okviru manifestacije "Majski dani muzeja" u Zavičajnom muzeju u Travniku i bila je prva izložba te vrste otkad taj muzej postoji, 65 godina.

Sejfuli je istakla da je izložba te vrste prvi put postavljena i u kakanjskom muzeju.

"Drago mi je da su zainteresirani da predstave prošlost Travnika u svom muzeju. Također, sretna sam zbog velikog odziva ljudi na otvaranju, a posebno zbog velikog broja učenika", istakla je Sejfuli.

Pojasnila je da je predstavljeno 17 plakata koji govore o arheološkim lokalitetima te pokretni arheološki materijal među kojima su različiti primjerci keramike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: