Kultura
310

Metlama, lopaticama i srcem: Volonteri Vogošće otkrili i spasili nekropolu stećaka

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Donedavno nepoznata nekropola stećaka danas je nalazište koje polako iskopava grupa mladih entuzijasta i volontera koristeći jednostavan kućanski alat.

Nekropola se nalazi na području općine Vogošća na lokaciji Svrake, tik iznad autoputa A1, i to u dvorištu privatne kuće koja stoljećima krije tajnu starih bosanskih grobova.

"Ovo mjesto se nekada zvalo Hvaljen Potok, pa je i naselje dobilo ima Faljen ili Podgaj i nalazi se na pet kilometara od same Vogošće. U nekropoli se nalazi 10 stećaka i radi se o tzv. 'sanducima' koji potječu iz kasnog Srednjeg vijeka", rekao je za Klix.ba Enin Bajramović, predsjednik udruženja Aktiva 2014.

Termin "sanduci" se koristi za stećke koji su pravougaonog oblika. Ako se radi o sanducima onda je riječ o groblju u kojem su pokopani pripadnici srednjeg staleža, dok je vlastela pokopavana uz mnogo poznatije ukrašene stećke. Sanduci tvore tzv. "grčko groblje", a taj se termin koristi zbog specifičnog oblika stećaka koji podsjeća na stare grobove na području današnje Grčke.

"Mi kao udruženje sprovodimo aktivnosti na uređenju i čišćenju od vegetacije i zemlje. Naš cilj je da ih vratimo na površinu i da budu vidljivi. Sa nama na terenu bio je profesor Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta koji nam je dao uputstva kako ćemo tretirati sanduke", objasnio je Bajramović.

Bajramović i njegov kolega Fuad Mustafić objasnili su da je udruženje do spoznaje o nekropoli došlo putem arhiva o jednoj školi i spisa koji govore o Semizovcu.

"Iznenadili smo se kada smo pročitali da ovdje postoje stećci. Cijelu prošlu godinu proveli smo tražeći nekropole uz pomoć opisnih karti", objasnili su volonteri koji su dodali da je krajnji cilj u potpunosti iskopati potonule stećke, urediti tlo, ograditi ga i postaviti odgovarajuću informativnu tablu.

Ovaj dio projekta podržala je Općina, a tu su pojedini lokalni privatnici koji su nas sponzorisali kao promotore kulture. Što se tiče roka završetka radova sve zavisi od finansiranja, a vrlo bitan faktor su volonteri koji ovdje rade. Prema Bajramovićevim riječima, oni su ovdje kako bi se zabavili i kako bi otkrili nešto novo.

Njegove riječi potvrdilo je deset volontera koji su cijelu nekropolu odlučili vratiti na površinu metlama, lopaticama i ljubavlju prema kulturnoj baštini domovine.

"Postojimo već godinu dana, a uključila sam se ovdje jer bih voljela da se omladina više upusti u ovakve aktivnosti. Sigurno je jedan od glavnih razloga našeg dolaska ovdje jednostavno druženje uz stećke", rekla je Nejra Berilo, jedna od volonterki.