BiH
0

English: BiH tek na početku puta ka članstvu u NATO-u i EU

FENA
Bosna i Hercegovina je tek na početku svoga puta ka članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, kazao je u nedjelju američki ambasador u našoj zemlji Charles English.

Bit će potrebne puno opsežnije reforme, naročito kao dio procesa pristupanja EU. Bh. politički lideri suočavaju se sa zadatkom usklađivanja zakonodavstva zemlje sa EU aquis communitaire (zajednička legaslativa svih zemalja članica EU), kazao je ambasador English na sesiji Kruga 99 u Sarajevu govoreći o političkoj situaciji u BiH.

Ovaj dokument sadrži 350.000 stranica pravila i propisa i svake godine proširuje se za dodatnih 5.000 stranica. Samo u prvoj fazi provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH mora usvojiti 1.159 propisa koje nalaže Aquis.

Otrežnjavajuća je činjenica da je prošle godine Vijeće ministara BiH usvojilo samo 38 od 118 zakona koji su bili razmatrani, dok je državni parlament od 135 zakona usvojio samo 40.

"Ako BiH želi imati realne šanse da se priključi NATO savezu ili Evropskoj uniji, njeni politički lideri moraju raditi puno, puno više. Ne mogu potrošiti tri godine na gorke polemike oko svake reforme, ili trošiti energiju na uske, etničke interese", poručio je English.

Na početku Intenziviranog dijaloga i pred potpisivanje SSP-a, sada je vrijeme za bh. lidere da odaberu - ili će iskoristiti ovu priliku i napredovati ka NATO-u i Evropi, ili će zaostati za susjedima. BiH se nalazi na raskrsnici na kojoj su putevi jasno definirani. Put ka Evropi će biti politički zasigurno teži, ali je to jedini put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, smatra američki ambasador.

Izaberu li bh. lideri svoj već utaban, poznat i tradicionalni put, dakle, ako nastave koristiti reformski proces kao bojište zarad uskih etničkih interesa, niko, ni SAD, ni EU, ni bilo koja druga međunarodna institucija neće moći spriječiti da oni iznevjere nadanja građana BiH.

Nijedan građanin BiH, bez obzira na etničko ili entitetsko porijeklo, nije imao koristi od nedavnog štetnog ciklusa vještačkih kriza stvorenih od strane političkih lidera ili od prolongirane pat-pozicije u vezi s policijskom reformom. Mnogo je vremena nepotrebno izgubljeno. Zemlja očajnički treba državničku mudrost. Ponašanje u protekle dvije godine bilo je u potpunoj suprotnosti sa ovim imperativom, kazao je ambasador SAD-a u BiH.

Ambasador English uputio je i poruke bh. političkim liderima, koje su od ključne važnosti za budućnost naše zemlje.

"Srbima poručujem: morate prihvatiti da vaša budućnost leži unutar BiH. Odvajanje bilo kojeg dijela ove zemlje ne samo da nije provodivo nego je neprihvatljivo i opasno. Retorika koja čak nagovještava takvo što je destabilizirajuća. Secesija, bez obzira na okolnosti, nije opcija. Moramo biti jasni oko jedne stvari: nema nezavisnog puta za Republiku Srpsku, odvojenog od BiH, kojim bi pristupila euroatlantskim institucijama. Trajan prosperitet i razvoj može i mora biti u potpunosti zajednički. Nema nikakve dileme da prosperitetna i uspješna RS može postojati jedino kao dio jake i prosperitetne države BiH", kazao je English.

Srpski lideri ne rade u interesu RS-a tako što slabe državu. Srpski lideri također moraju prihvatiti činjenicu da će biti neophodne nove reforme na državnom nivou kako bi se proveo SSP i njihovom biračkom tijelu osigurala korist od članstva u euroatlantskoj zajednici, poručio je američki ambasador.

"Neki srpski politički lideri sugeriraju kako ih činjenica da su opozicija Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću oslobađa tereta prošlosti. Ovi lideri su u pravu ukoliko pod ovim podrazumijevaju da oni sami, kao i bosanski Srbi u cjelini, nisu kolektivno krivi za gnusne zločine koje je osmislilo i planiralo ratno rukovodstvo RS. Ali ovi lideri griješe ukoliko pod ovim podrazumijevaju da sadašnje rukovodstvo RS-a nema odgovornosti da prihvati prošlost i da se počne baviti tim užasnim naslijeđem. Dva genocida su se dogodila na tlu Evrope u proteklih 70 godina, jedan od njih je počinjen u ime RS-a. To za neke možda nije prijatna činjenica, ali je činjenica, i to se neće nikada promijeniti", dodao je English.

Ambasador SAD-a u BiH Charles English Bošnjacima je poručio kako ne mogu dozvoliti da prošlost upravlja njihovim političkim planovima ili ograničava njihov pristup reformama.

"Ostavština ratnih godina još uvijek se nadvija nad BiH, i tako će biti još dugo. Ovo je neminovno, i to je tragedija. Moja vlada snažno vjeruje da oni koji su počinili užasan zločin moraju biti izvedeni pred lice pravde. Kretanje naprijed ne znači zaborav; ono ne poriče činjenicu stradanja u prošlosti ili važnost pamćenja. Opravdano je tražiti od drugih da se otvoreno suoče sa prošlošću, ali da bi se BiH kretala naprijed, vi također morate doprinijeti izgradnji povjerenja", kazao je English.

"Nije dovoljno da bošnjački politički lideri samo govore o jakoj multietničkoj BiH. Moraju se angažirati na teškom zadatku gradnje konsenzusa i postizanja kompromisa neophodnog kako bi ta vizija postala realnost. Politički lideri koji sve obećavaju, koji obećavaju da se prošlost može prepravljati, nude prazna obećanja. Pristup pregovorima po principu 'sve ili ništa' neminovno vodi ka 'ništa', ili gore. Bošnjački politički lideri su odgovorni za funkcioniranje institucija na državnom nivou, jer je njihova efikasnost ključna za euroatlantske integracije zemlje. Neodgovorno je politizirati državne institucije ili pretpostavljati uske etničke interese širim interesima države pri upravljanju tim institucijama", kazao je američki ambasador.

"Hrvatima poručujem: morate prihvatiti da se daljnje etničke podjele ove već podijeljene zemlje nikada neće desiti. Vaša dijagnoza mnogih problema s kojima je BiH suočena je uveliko ispravna. Moja vlada se slaže s vama da se država BiH mora ojačati, da bez osnovnog nivoa autonomije i vjerodostojnosti ova država ne može, a morala bi, voditi euroatlanski integracijski proces. Zbog toga je moja vlada podržavala i nastavit će podržavati ustavnu reformu. Mi shvatamo da su Hrvati nezadovoljni sadašnjim ustavnim aranžmanima. Nažalost, takmičarski prijedlozi koji se fokusiraju na unutarnje granice i teritorijalnu organizaciju BiH raspalili su etničke podjele. Oni su odvratili pažnju sa razgovora koji se moraju voditi o državnim strukturama koje su dovoljno funkcionalne i efikasne da ispune obaveze koje je BiH preuzela na svom putu ka euroatlanskim integracijama", kazao je English.

Američki ambasador u našoj zemlji Charles English poručio je da Sjedinjene Države vjeruju u Bosnu i Hercegovinu i u njezine građane.

"Mi vjerujemo da građani ove zemlje zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost u okviru euroatlantskih struktura, i traže od svojih političkih lidera da im takvu budućnost osiguraju. BiH je napravila korak bliže euroatlantskim strukturama, ali je odgovornost bh. lidera tim korakom proporcionalno postala veća. Nastavit ćemo pomagati izgradnju institucija koje Bosna i Hercegovina treba kako bi sebi osigurala svjetliju budućnost", zaključio je English.