|

Energoinvest: Postignut dogovor u stabilizaciji isporuke gasa iz Rusije u BiH

Energoinvest: Postignut dogovor u stabilizaciji isporuke gasa iz Rusije u BiH
0
A
Anadolija
31.12.2014. u 12:48
2
komentara
0

dijeljenja
Energoinvest: Postignut dogovor u stabilizaciji isporuke gasa iz Rusije u BiH
Dogovor o stabilizaciji u isporuci gasa iz Rusije, tj. obezbjeđenju potrebnih količina ovog energenta je postignut, saopćeno je iz kompanije Energoinvest d.d. koja se bavi uvozom ovog energenta u Bosnu i Hercegovinu. 
"U skladu sa ugovornim obavezama, naša kompanija kao uvoznik gasa za BiH, je obezbjedila potrebne količine gasa za Sarajevo", saopćeno je iz kompanije Energoinvest. 

Podsjećamo da su isporuke gasa bile ograničene iz razloga što u dugoročnom ugovoru ponuđenom Energoinvestu prije pet godina, a koji Energoinvest nije pristao da potpiše, stoji upravo član u kojem se kaže  da će potrošnja, odnosno isporuka biti ista tokom cijele godine.

"Po tome, zimi i ljeti dobijali bi po 913 hiljada metara kubnih, što je nedovoljno i iz tog razloga smo mi nominirali količinu od 300 miliona kubnih metara godišnje. Energoinvest nije potpisao, niti prihvatio taj uslov, ali Gazprom taj član primjenjuje, jer su sve ostale države u okruženju potpisale takav dugoročni ugovor. Sa ruskim partnerom dogovoreno je, da će se u zimskom periodu povećati isporuke gasa u skladu sa potrebama potrošača u BiH", saopćeno je iz Energoinvesta.

Smanjen dotok ruskog gasa u BiH uzrokovao je smanjenje isporuke ovog energenta kompaniji KJKP Toplane Sarajevo, zbog čega je dio stanova u glavnom bh. gradu imao problema s grijanjem. 
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...