Privreda
6

Energoinvest očekuje stabilizaciju isporuke gasa iz Rusije

FENA
Energoinvest d.d. Sarajevo, uvoznik gasa za BiH, očekuje da već u toku dana ili najkasnije sutra ujutro dođe do stabilizacije u isporuci gasa iz Rusije.

"To podrazumijeva da počnemo dobijati potrebne količine gasa, a to je u ovom trenutku milion i 200 hiljada metara kubnih, zbog toga što su temperature dosta niske i zbog pojačane potrošnje", izjavio je za Agenciju Fena pomoćnik direktora Energoinvesta d.d. Sarajevo Mehmed Koldžo.

Prema informacijama koje su, kako je dodao, danas dobili iz "Gazprom Exporta" situacija je nepromijenjena, što znači da je trenutno ograničena isporuka na 913 hiljada metara kubnih dnevno.

"Razlog tome je što u ugovoru koji je Energoinvestu ponuđen prije pet godina i koji je dugoročni, a koji Energoinvest nije pristao da potpiše, stoji upravo taj jedan član koji kaže da će potrošnja, odnosno isporuka biti ista tokom cijele godine. Po tome, zimi i ljeti dobijali bi po 913 hiljada metara kubnih, iz razloga što smo mi nominirali količinu od 300 miliona kubnih metara godišnje i to za prošlu godinu. Dakle, mi to nismo nikada potpisali, niti prihvatili taj uslov, ali Gazprom taj član primjenjuje jer su sve ostale države u okruženju potpisale taj dugoročni ugovor. Mi nismo upravo iz razloga jer ne možemo da garantujemo da će potrošnja, tj. njihova isporuka biti ista ljeti i zimi s obzirom na to da tokom ljeta ne trošimo mnogo, a zimi su nam potrebne veće količine", izjavio je Koldžo.

Naglasio je da trenutno poduzimaju sve potrebne korake i da imaju uvjerenje da će vrlo brzo doći do stabilizacije.

Koldžo je napomenuo da će već od 1. januara ta dnevna količina biti dosta uvećana i iznosit će oko milion i 70 hiljada metara kubnih dnevno.

"Bojim se da je ovo sve zbog neispunjavanja naših obaveza prema Gazpromu jer kasnimo sa plaćanjem faktura i po dva, tri mjeseca, a garanciju nismo uopšte izdali za cijelu godinu, mada je to bio uslov kada smo potpisali aneks, tako da bi ovo mogla biti reakcija Gazproma na ono što mi ne izvršavamo prema njima", kazao je Koldžo.