{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Energetska zajednica ponovo progledala kroz prste: BiH nije kažnjena, za sada

23.9.2014. u 18:37
3
51
Energetska zajednica ponovo progledala kroz prste: BiH nije kažnjena, za sada
3
Energetska zajednica ponovo progledala kroz prste: BiH nije kažnjena, za sada
Foto: AFP
Ministarsko vijeće Energetske zajednice Evropske unije još jednom je progledalo kroz prste BiH i nije donijelo odluku o bilo kavim sankcijama, bar za sada.
Kao što je poznato BiH je preuzela niz obaveza potpisivanjem ugovora o Energetskoj zajednici, ali kao i u većini drugih slučajeva, ne ispunjava ih.

BiH na državnom nivou, u skladu sa preuzetim obavezama, mora usvojiti Zakon o gasu na državnom nivou i uspostaviti jedinstveni regulator u oblasti gasa. To do sada nije učinjeno iako je BiH dobijala uvijek i iznova nove rokove do kada mora ispuniti svoje obaveze.

Jedna od kazni koju je naša zemlja mogla dobiti je i zabrana izvoza električne energije, a našoj zemlji je prijetila i suspenzija finansijske podrške za bilo koji od energetskih projekata na period od minimalno godinu. Bar za sada uvođenje sankcija je odgođeno nekoliko mjeseci, tačnije do 2015. godine.

BiH još uvijek nije usvojila neophodni zakon, jer su se tome protivile stranke sa sjedištem u RS-u, osnosno resorni ministri i drugi odgovorni političari.

Kako smo u nekoliko navrata pisali , BiH mora usvojiti ono što Energetska zajednice od nje traži i neće pristati na to svaki od entiteta sam za sebe reguliše ovu oblast svojim zakonima.

Zbog neodgovornosti političara na kraju će ispaštati građani, što se zapravo već i dešava, o čemu smo također pisali.

"Uspjeli smo argumentirano ukazati na neutemeljenost zahtjeva za uvođenjem sankcijskih mjera koje je predložilo tajništvo Energetske zajednice", rekao je ovim povodom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić koji je učestvovao u raspravi na Ministarskom vijeću EU održanom u Kijevu.

Tučić je i danas insistirao na tome da BiH ne treba na državnom nivou usvojiti Zakon, već da to treba urediti sporazumom između entiteta RS i FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: