BiH
0

BiH prijeti zabrana izvoza struje i isključenje iz Energetske zajednice

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u četvrtak bi trebao otputovati u Beč, gdje će se sastati sa direktorom Energetske zajednice, tačnije gdje će moliti da naša zemlja ne bude isključena iz te organizacije.

Ukoliko BiH bude isključena, bh. vlasti će same za to biti krive jer su se oglušile na sva dosadašnja upozorenja da trebaju ispuniti preuzete obaveze, a država će snositi nemjerljive posljedice.

Naime, BiH se obavezala da će urediti svoje zakonodavstvo kada je pristupila ovoj organizaciji, a to podrazumijeva prije svega donošenje zakona o gasu na državnom nivou, što je osnov. U RS smatraju da taj zakon, kao uostalom i mnogi drugi zakoni na državnom nivou, nije potreban, a takva politika i besmislene tvrdnje mogle bi nam se obiti o glavu.

Energetska zajednica je u nekoliko navrata upozoravala BiH i davala rokove da ispunimo svoje obaveze, ali čini se da je tome došao kraj. Ono što prijeti BiH je i mogućnost zabrane izvoza električne energije.

Stručnjak iz ove oblasti i bivši direktor BH Gasa Almir Bečarević u razgovoru za Klix.ba ponovo upozorava da BiH srlja u ogroman problem ukoliko se preuzete obaveze ne ispune, o čemu smo već i ranije pisali.

"Realno mi idemo ka tome da budemo kažnjeni. Najgora kazna koja može biti je zabrana izvoza struje. Nije bitno u kojem segmentu niste ispunili uvjete, oni će ići sa kažnjavanjem. Sada je samo stvar toga da li će BiH uspjeti odgoditi tu kaznu. Ali, obaveza usvajanja državnog zakona o gasu je nešto od čega Energetska zajednica neće odustati. U kojoj formi i koliko će taj zakon obuhvatiti onoga što se inače obuhvata zakonima u EU to je diskutabilno, zbog uređenja zemlje i naših unutarnjih odnosa. Ono što je sigurno je da će zakon morati obuhvatiti je pitanje regulatornog organa zaduženog za gas u BiH i pitanje tranzitnih tarifa, sviđalo se to RS-u ili ne", kaže Bečarević.

Naš sagovornik dodaje da postoji šansa da BiH dobije još jedan rok da ispuni obaveze, ali da će nam to biti zadnja.

"Odgovorno tvrdim da je BiH preuzela obavezu za donošenje zakona na državnom nivou, bez obzira na tvrdnje ministra Šarovića. Na kraju krajeva bio sam aktivni učesnik 10 godina u toj priči i znam kavu smo obavezu preuzeli i da je moramo ispuniti. Ne možete preuzeti obavezu i praviti se nemušti, govoriti nismo, nego šta nego smo preuzeli", dodaje Bečarović.

Ukoliko bi BiH dobila zabranu izvoza električne energije nastala bi ogromna šteta, a druga stvar je to da bi ispali krajnje neozbiljni kao država koja se nada ulasku u EU.

"Ako se to desi uzmite u obzir samo činjenici kako bi nas gledali u evropskim finansijskim institucijama kao što je Evropska investiciona banka ili u samoj EU. Zakon o gasu je banalna stvar za ono što sve trebamo preuzeti kada su u pitanju direktive iz oblasti energetike. Zato što neko ima određene ideje da gradi krakove Južnog toka mi nismo u stanju napraviti šta treba. Evo i da se taj krak izgradi, da ga bukvalno odmah rezerviše za primjera radi Gas RES, osnovni postulat unutar EU je da tranzitni gasovodi moraju imati slobodan pristup. Bez obzira izgradili ili ne izgradili u RS taj gasovod, u EU ne vrijedi prncip da je samo tvoje ako ti nešto izgradiš. Osim toga, izbjegavaju zakon koji je na državnom nivou", kaže Bečirović.

Zemlje koje su preuzele obaveze ulaskom u Energetsku zajednicu su ih i ispunile ili ispunjavaju, BiH je izuzetak i to samo zbog toga što se dio vlasti u ovoj zemlji pravi ludom i namjero negira činjenicu da mora uraditi neizbježno.