BiH
0

Tučić: Nema sankcija za BiH

FENA
Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv Bosne i Hercegovine.

"Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora jučer i danas uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera kojeg je predložio Sekretarijat Energetske zajednice", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, po njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcione mjere koje su predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno finansijskog karaktera, te koje bi proizvele veoma negativne implikacije kako po BiH, tako i po region.

Činjenica je da BiH kasni s realizacijom određenih ugovornih obaveza, međutim, ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obaveza.

"Umjesto insistiranja na zakonu o gasu kojim bi, između ostalog, bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji saglasnost u BiH, niti postoji ustavna osnova za usvajanje predmetnog zakonskog akta, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH u ovom kontekstu", ističe Tučić.

"U svakom slučaju, mislim da svi zajedno u BiH moramo u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se pronašla adekvatna rješenja za sva otvorena pitanja kada je riječ o članstvu BiH u Eneregetskoj zajednici, te kako bi preuzete obaveze na odgovarajući način, a to znači u skladu s postojećom ustavnom strukturom, bile i realizovane", navodi Tučić.

Dodao je da ćemo se "u suprotnom, veoma brzo suočiti s novim postupkom i novom opasnošću za primjenom sankcionih mjera prema BiH".

"To je od posebnog značaja uzimajući u obzir reformske procese koji se planiraju provesti u Energetskoj zajednici, a kojima je, između ostalog, predviđeno uvođenje radikalnijih sankcionih mehanizama posredstvom kojih bi se članice Energetske zajednice koje kasne u realizaciji svojih ugovornih obaveza kažnjavale", rekao je Tučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.