Emisija "Odličan, 5+"
0

Emocije djeteta vrlo su važne u izgradnji zdrave ličnosti

Sarajevo-x.com
U ovom izdanju "Odličan, 5+" govorimo o emocionalnom razvoju i karakteristikama dječijih emocija, jer su one vrlo bitne u izgradnji zdrave ličnosti.

Svaki emocionalni događaj je unutrašnja lična reakcija koja zavisi od našeg odgoja i shvatanja. Roditelji se danas vrlo često ne posvećuju djeci koliko je neophodno. Nakon toga, imaju loš rezultat jer dijete postaje suprotna ličnost od one koju roditelji priželjkuju. Dječije emocije su kratke, brzo nestanu, snažne su, nestabilne i lako prelaze iz smjeha u plač i obratno. Djecu treba, prije svega, shvatiti i naučiti ih da iskazuju svoje emocije na prihvatljiv način. Posebna se pažnja pridaje pristupu, te vam pedagog Lejla Hasanagić savjetuje da upoznajete djecu, prihvatate njihove emocije i razgovarate sa školskim pedagogom/psihologom..

Iako je projekat "Odličan, 5 plus" u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničke delinkvencije možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba i Facebooku.

Pozvani su svi pojedinci, organizacije, NVO, klubovi koji svojim aktivnostima, konceptima i idejama mogu pomoći u borbi protiv maloljetničke delikvencije, da se jave na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033 659 808 kako bi bili predstavljeni u okviru rubrike "Primjer za 5+".