"Nema veće pravde od Srebrenice"
0

Emiru Suljagiću neprestano stižu uvredljiva pisma

Piše: T. Sekulić
Zbog odluke da učenicima omogući pohađanje vjeronauke ili kulture religije ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić postao je meta brojnih uvreda i prijetnji koje svakodnevno stižu na njegovu e-mail adresu.

Dolaskom na vlast ministar Suljagić krenuo je u borbu za, kako tvrdi, zaštitu prava i slobode roditelja i učenika koja su zagarantovana Ustavom i međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava. Jedno od tih prava je i to da učenici imaju pravo odabira pohađanja ili nepohađanja vjeronauke ili alternativnog predmeta.

Međutim, "slučaj vjeronauka" uzburkao je "duhove" u KS. Prije nekoliko mjeseci Suljagić je bio na udaru kritika brojnih vjeroučitelja, jednog dijela javnosti, a zbog ministrovih odluka i reis Mustafa Cerić je najavljivao "Sarajevsko ljeto".

Iako je zvanična odluka Ministarstva obrazovanja i nauke da učenici mogu pohađati vjeronauku ili alternativni predmet (koji se ocjenjuju i ulaze u prosjek ocjena) ili nijedan od tih predmeta, bura se ne stišava.

Otkako su prije deset dana usvojene izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju, pritisci na Suljagića se nastavljaju.

Redakcija portala Sarajevo-x.com došla je u posjed nekoliko e-mailova koji su stigli na Suljagićevu službenu adresu. Jedan od njih je naročito uvredljiv i to ne samo za Suljagića već i za sve građane BiH, a stigao je tokom zasjedanja Skupštine KS na kojoj se raspravljalo o izmjenama Zakona. Poslat je sa adrese Harisa Žigića.

"...I još nešto, nisam vidjela veću pravdu nego što je to što se desilo u Srebrenici. Koje ste smeće, malo je ono što vam se desilo, ne odustanete li od pitanja vjeronauka činit ću dovu koja će se odraziti na Vaše sljedeće tri generacije, a ako odustante činit ću dovu da Vam Allah Veliki oprosti", navela je jedna isfrustrirana građanka, koja je u istoj rečenici veličala genocid u Srebrenici i spominjala Boga u kojeg vjeruje.

U drugom mailu jedan građanin je napisao da Suljagić izjednačava "njih i četnike" i da je isti kao "imenjak Kusturica".

"Na njegovom primjeru nastojiš doći do publiciteta naših vrlih komšija vlaha koji ti učiniše dobro jer bi i danas čuvao ovce u porodičnoj zabiti i vjerovatno žder'o krmetinu...", navedeno je u mailu potpisanom sa "Za dom spremni".

Suljagić je za Sarajevo-x.com kazao da ne prođe nijedna sedmica, a da ne primi ovakve ili slične mailove.

"Da li iko normalan može bilo šta smisleno reći na ovo? Kada se ne slažeš sa autorima ovog e-maila, čiji su politički glasnogovornici oni koje smo mogli čuti i identificirati na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, iako su karijeru napravili na srebreničkim kostima, onda nije dovoljno ni to što si Srebrenicu sam preživio", kratko je prokomentarisao Suljagić.