|

Emiru Suljagiću neprestano stižu uvredljiva pisma

Emiru Suljagiću neprestano stižu uvredljiva pisma
0
S
Piše: T. Sekulić
28.11.2011. u 19:50
6
komentara
0

dijeljenja
1/2
2/2
Zbog odluke da učenicima omogući pohađanje vjeronauke ili kulture religije ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić postao je meta brojnih uvreda i prijetnji koje svakodnevno stižu na njegovu e-mail adresu.
Dolaskom na vlast ministar Suljagić krenuo je u borbu za, kako tvrdi, zaštitu prava i slobode roditelja i učenika koja su zagarantovana Ustavom i međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava. Jedno od tih prava je i to da učenici imaju pravo odabira pohađanja ili nepohađanja vjeronauke ili alternativnog predmeta.

Međutim, "slučaj vjeronauka" uzburkao je "duhove" u KS. Prije nekoliko mjeseci Suljagić je bio na udaru kritika brojnih vjeroučitelja, jednog dijela javnosti, a zbog ministrovih odluka i reis Mustafa Cerić je najavljivao "Sarajevsko ljeto".

Iako je zvanična odluka Ministarstva obrazovanja i nauke da učenici mogu pohađati vjeronauku ili alternativni predmet (koji se ocjenjuju i ulaze u prosjek ocjena) ili nijedan od tih predmeta, bura se ne stišava.

Otkako su prije deset dana usvojene izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju, pritisci na Suljagića se nastavljaju.

Redakcija portala Sarajevo-x.com došla je u posjed nekoliko e-mailova koji su stigli na Suljagićevu službenu adresu. Jedan od njih je naročito uvredljiv i to ne samo za Suljagića već i za sve građane BiH, a stigao je tokom zasjedanja Skupštine KS na kojoj se raspravljalo o izmjenama Zakona. Poslat je sa adrese Harisa Žigića.

"...I još nešto, nisam vidjela veću pravdu nego što je to što se desilo u Srebrenici. Koje ste smeće, malo je ono što vam se desilo, ne odustanete li od pitanja vjeronauka činit ću dovu koja će se odraziti na Vaše sljedeće tri generacije, a ako odustante činit ću dovu da Vam Allah Veliki oprosti", navela je jedna isfrustrirana građanka, koja je u istoj rečenici veličala genocid u Srebrenici i spominjala Boga u kojeg vjeruje.

U drugom mailu jedan građanin je napisao da Suljagić izjednačava "njih i četnike" i da je isti kao "imenjak Kusturica".

"Na njegovom primjeru nastojiš doći do publiciteta naših vrlih komšija vlaha koji ti učiniše dobro jer bi i danas čuvao ovce u porodičnoj zabiti i vjerovatno žder'o krmetinu...", navedeno je u mailu potpisanom sa "Za dom spremni".

Suljagić je za Sarajevo-x.com kazao da ne prođe nijedna sedmica, a da ne primi ovakve ili slične mailove.

"Da li iko normalan može bilo šta smisleno reći na ovo? Kada se ne slažeš sa autorima ovog e-maila, čiji su politički glasnogovornici oni koje smo mogli čuti i identificirati na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, iako su karijeru napravili na srebreničkim kostima, onda nije dovoljno ni to što si Srebrenicu sam preživio", kratko je prokomentarisao Suljagić.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...