{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emir Suljagić dobio "poziv upozorenja" iz Sorensenovog ureda

F
5.10.2013. u 18:03
0
61
Emir Suljagić dobio "poziv upozorenja" iz Sorensenovog ureda
0
Emir Suljagić dobio "poziv upozorenja" iz Sorensenovog ureda
Koordinator Koalicije Prvi mart Emir Suljagić danas je u poslijepodnevnim satima dobio poziv upozorenja od službenika Ureda specijalnog predstavnika EU (EUSR) koji se u razgovoru pozvao lično na specijalnog izaslanika Petera Sorensena, saopćeno je iz te Koalicije.
"Službenik o kojem je riječ, naime, direktor Ureda specijalnog predstavnika za Brčko Poul Smidt je od Suljagića tražio objašnjenje za stavove koje je treća osoba, građanin BiH iznio u intervjuu današnjem Oslobođenju - navodi se u saopćenju i precizira da je riječ o intervjuu sa Reufom Bajrovićem.

Suljagić je, kako se dodaje, odbio poziv na sastanak i odgovorio da ne obrazlaže stavove slobodnih građana Bosne i Hercegovine. U razgovoru s navedenim službenikom EUSR-a rekao je da se Sorensen tako ne može ponašati u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.

Prvi mart podsjeća da ovo nije prvi put da "EUSR otvoreno radi protiv ne samo Prvog marta, nego i protiv Aneksa 7 i Ustavom garantovanog prava na povratak".

Posljednji put se to dogodilo kada je uz ogroman pritisak EUSR-a i Sorensena, kako je navedeno, na dnevni red Vijeća ministara i državnog parlamenta stavljen prijedlog Zakona o prebivalištu koji "MUP-u RS daje pravno osnov da administrativnim putem okonča fizičko etničko čišćenje započeto prije dvadeset godina".

"Istovremeno, EUSR je institucija koja nema stava o brutalnom premlaćivanju preživjelih Srebreničana u poljoprivrednom magacinu u Srebrenici, nezakonitoj kampanji poništavanja prebivališta povratnicima ili o sistematskoj politici posrbljavanja povratničke djece u RS. Ovakav pritisak na demokratske i građanske aktiviste nezamisliv je u demokratskoj Evropi i u zemljama Evropske unije, te ovakvo kolonijalno ponašanje Sorensena smatramo u najmanju ruku uvrijedljivim. Stoga ga ovim putem pozivamo da se prije nego načini još veću štetu ne samo Bosni i Hercegovini, nego i tekovinama Evropske unije, povuče sa mjesta specijalnog predstavnika, jer proces evropskih integracija koristi da bi kreirao evropsku Palestinu u BiH", ističe se u saopćenju.

Prvi mart će u ponedjeljak obavijestiti sve institucije Evropske unije, kao i vlade i parlamente zemalja Evropske unije, kao i Vladu i oba doma Kongresa Sjedinjenih Država u kojem će iznijeti detalje Sorensenove lične agende koja odstupa od evropskih vrijednosti i tekovina, navode iz Koalicije Prvi mart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: