BiH
17

Sorensen: Odgovornost je na liderima koje ste izabrali

Piše: M. Beker
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen stigao je danas u BiH, kako bi uoči sastanka u Briselu 10. oktobra održao sastanke sa liderima sedam stranaka i predstavnicima bh. institucija.

Sorensen je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kazao da je jučer završeni sastanak u Briselu bio veoma konstruktivan.

"Sada smo odlučili napraviti pauzu i dati ljudima u BiH da dogovore kako će implementirati presudu i dati konačna rješenja. Odgovornost je na vođama. Ja sam se vratio u BiH da im mogućim svu potrebnu pomoć, a na liderima je da dogovore detalje", kazao je Sorensen.

Osim njega, jučerašnjem sastanku prisustvovala su sedmorica bh. političkih lidera - Mladen Bosić (SDS), Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Mirsad Đonlagić (potpredsjednik SBB-a) i Bakir Izetbegović (SDA), potom Štefan Füle, komesar za proširenje i evropsku politiku, te predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

"BiH ima najveću delegaciju EU u svijetu koja vam može pomoći. Ali, zaboravite na to da mi preuzimamo odgovornost. Ti dani su završeni i neće se ponoviti. Možemo sjesti, biti kreativni, dati vam savjete eksperata, ali odgovornost je na liderima koje ste vi izabrali", dodao je Sorensen.

On će u narednim danima održati sastanke sa liderima stranaka i predstavnicima entitetskih vlasti i, kako je kazao, očekuje vrlo radan vikend.

Podsjetimo, jučer je u Briselu potpisan set zaključaka, među kojima je i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude "Sejdić-Finci", a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.