Promocija knjige
1

Emeritus Ibrahimagić o političkom sistemu BiH

FENA
Ibrahimagić: Dvotomno djelo
Ibrahimagić: Dvotomno djelo
Knjiga "Politički sistem BiH IV" autora emeritusa prof. dr. Omera Ibrahimagića, te doc. dr. Zarija Seizovića i doc. dr. Suada Arnautovića, predstavljena je danas u Sarajevu.

Knjiga je objavljena u dva toma, od kojih prvi dio govori o ljudskim pravima, državno-pravnom uređenju BiH, te izbornom sistemu, dok je u drugom dijelu, prvi put na jednom mjestu, objavljeno svih 15 instrumenata za zaštitu ljudskih prava u BiH, koji čine integralni dio Ustava BiH.

Jedan od autora profesor Omer Ibrahimagić pojašnjava da je ovo njegova četvrta knjiga koja govori o političkim sistemima. Njen fokus je na tri bitna aspekta današnje BiH u kontekstu realizacije Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Osjetio sam da nam nedostaje Ustav BiH između dviju korica. Tako je, pored Ustava BiH od 12 članova i Amandmana 1, u ovoj knjizi objavljeno i 15 konvencija, povelja i drugih međunarodnih dokumenata koji dosad nisu bili publikovani", naglasio je Ibrahimagić.

Promotori knjige doc. dr. Saša Leskovac s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i pravni savjetnik na Ustavnom sudu BiH Nedim Ademović ocijenili su ovu knjigu izuzetno vrijednim naučnim prilogom, koji bi trebalo da pomogne ne samo akademskoj zajednici nego i predstavnicima vlasti.

Osim pregleda stanja i analize političkog sistema BiH, promotori su istaknuli kao izuzetnu vrijednost i to što autori u knjizi daju kritički osvrt u oblasti tri spomenuta aspekta koja obrađuju, te donose i određene preporuke.

Ova knjiga je stoga značajna i za aktuelni trenutak i za perspektive demokratskog razvoja BiH, kazali su.

Značajnom su ocijenili i činjenicu da je ovo prvi put poslije 15 godina da su na jednom mjestu publikovani svi tekstovi koji čine Ustav BiH, odnosno da je na jednom mjestu objavljeno ono što čini osnovni pravni akt države BiH.