{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljena knjiga "Vanjska politika BiH: determinante i perspektive" Adisa Arapovića

F
21.12.2010. u 16:22
0
1
Predstavljena knjiga "Vanjska politika BiH: determinante i perspektive" Adisa Arapovića
0
Predstavljena knjiga "Vanjska politika BiH: determinante i perspektive" Adisa Arapovića
Adis Arapović (Foto: Arhiv/Fotoservis)
"Vanjska politika BiH: determinante i perspektive" naziv je knjige autora Adisa Arapovića koja je predstavljena danas u Sarajevu u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI) i Fakulteta političkih nauka (FPN), izdavača ovog djela.
O knjizi, štampanoj na bosanskom i engleskom jeziku, govorili su ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, Zarije Seizović s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, te autor, dok je zbog nemogućnosti da prisustvuje predstavljanju knjige pročitano kratko izlaganje dekana FPN-a Mirka Pejanovića.

Ministar Alkalaj je ocijenio da vanjska politika u BiH ne zauzima prioritet koji bi trebalo da ima iako je ona potrebna zbog izgradnje statusa naše zemlje u svijetu te njenog nastupa ka EU i NATO-u.

"Aktivnosti i preporuke navedene u ovoj knjizi mogu biti dobar putokaz za dalja kretanja. Autor tako govori o zakonu o vanjskim poslovima koje je naše ministarstvo uradilo, zatim otvaranju diplomatske akademije, za šta naše društvo još nije imalo sluha, a koja podrazumijeva obrazovanje kadrova u organima uprave i ministarstvu vanjskih poslova. Knjiga donosi i mnoge druge preporuke", kazao je Alkalaj.

On je mišljenja da knjiga, koja daje i teoretski pregled
vanjskopolitičkog djelovanja BiH, akcent stavlja na strategiju razvoja vanjske politike te regionalnu saradnju kao nužan okvir djelovanja. Potcrtao je da ovo djelo predstavlja značajan doprinos razmatranju i istraživanju kompleksne oblasti vanjske politike koja se kontinuirano mijenja.

Da je autor pokazao istraživačku inovativnost i ponudio inovativne pristupe u naučnoj elaboraciji vanjske politike BiH smatra Mirko Pejanović, ocjenjujući da će knjiga biti izuzetno korisna svim djelatnicima u području vanjskih poslova i svim subjektima koji učestvuju u kreaciji vanjske politike bilo koje države, pa i BiH.

Arapović navodi da je izdavanju ove knjige prethodilo dvogodišnje istraživanje vođeno jednostavnim pitanjem - ima li BiH vanjsku politiku. Naglašava da je odgovor na to pitanje dosta složen.

"Kao zaključak se može izvući da je zbog niza složenih unutrašnjih i spoljašnjih faktora koji kumulativno djeluju vanjska politika BiH ograničena na diplomativni i strateški okvir, te uglavnom vođenje vanjskih poslova. Zbog toga ova knjiga nudi niz preporuka kako optimizirati vanjsku politiku koja treba reformu ukoliko želi biti u funkciji interesa države BiH i njenih građana", kazao je on.

Arapović podvlači da je BiH definitivno potrebna strategija vanjske politike, te zakon o vršenju vanjskih poslova, jer je zakon koji je trenutno na snazi star 18 ili 19 godina i on više, smatra Arapović, ne predstavlja moderan politički okvir za djelovanje u potpuno promijenjenom međunarodnom ambijentu.

Knjiga je od danas u prodaji u knjižarama "Buybook" i "Šahinpašić".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: