BiH
0

Elektronske zdravstvene kartice su kraj ovjeravanja i čekanja u redovima

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo je danas zvanično počela upotreba elektronskih zdravstvenih kartica i radi se o pilot-projektu koji je uvod za potpuno ukidanje ovjeravanja zdravstvenih knjižica i čekanja u redovima.

Uvođenje elektronskih kartica se najavljuje već godinama, kako u KS, tako i u Federaciji, ali bi sistem trebao profunkcionirati tek sada. Pojedini zvaničnici Kantona Sarajevo danas su na promociji izdavanja prvih "elektronskih knjižica" kazali kako će pacijenti u KS prvi u regiji imati ovakve kartice, što nije tačno, jer se u zemljama regije one već koriste, djelimično ili u potpunosti.

"Ovo je kapitalan projekt u zdravstvu, a nadamo se da će naš primjer i izdavanje prvih 20.000 kartica do kraja godine biti vodilja da se i cijela BiH uveže u sistem. Teško je odrediti koliko to sve skupa košta, u svakom slučaju projekt ne finansira samo KS i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, već i Svjetska banka, kao i drugi izvori", kazao je ministar zdravstva KS Eldar Lokmić.

On je naglasio da su prednosti uvođenja ovakvih kartica ogromne, a podrazumijevaju da pacijenti više ne moraju ići ovjeravati knjižice, čekati u redovima, da će se povećati efikasnost zakazivanja pregleda kod ljekara... U konačnici ovo bi trebalo rezultirati i izdavanjem elektronskih recepata.

Elektronska kartica je i jedan od sinonima Evropske unije, istaknuo je prof. dr. Faris Gavrankapetanović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

"Takvo što imaju naprimjer Francuska, Hrvatska... Do jutros je završena podjela 5.000 kartica i one su distribuirane osiguranicima koji nužno trebaju zdravstvenu zaštitu, a to su uglavnom osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Što se tiče starosti populacije u KS, otprilike 16 posto su penzioneri. To znači da ih je negdje oko 16.000 i ne mogu svi biti obuhvaćeni ovim pilot-projektom. U nastavku ćemo širiti mogućnosti za upotrebu kartica, a to su lokacije Hitne pomoći, Opće bolnice, Vrazove, koja je i ključni centar te još 16 lokacija na nivou primarne zdravstvene zaštite i šest lokacija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Uvođenje ovih kartica je bio kompleksan proces, ali time će biti smanjene gužve jer će se iz jednog centra, koji je sad u osnivanju, kontrolirati ovih 20.000 osiguranika", kazao je Gavrankapetanović.

Distribucija kartica će se obavljati direktno ili putem pošte, za one koji ne mogu doći da je preuzmu. Prema onome što je Gavrankapetanović rekao novinarima, ovaj pilot-projekat košta 99.000 KM, bez poštarine.

Među prvima koji su dobili karticu je i Zula Selimović, predsjednica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u KS.

"Presretna sam da se o ovome razmišljalo i da je došlo do toga. Zdravstvo je najbitnije, a sa ovakvom zdravstvenom knjižicom uveliko će biti olakšano ostvarivanje zdravstvene zaštite, naročito našim članovima koji nisu mogli ni pristupiti svim institucijama, odnosno nekoga su morali slati da im ovjerava knjižicu", kazala je Selimović.