Izvještaj o pitanjima manjina
0

FOTO / Ekspertica UN-a Rita Izsak: Prevaziđite podjele, djeca nisu ničemu kriva

Piše: Adisa Pobrić
Rita Izsák (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Rita Izsák (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Prevaziđite podjele i svrstavanja u grupe jer djeca ne žele živjeti u ovakvom sistemu, nisu počela rat i ne žele snositi krivicu koju su im nametnule starije generacije, poručila je danas UN-ova ekspertica za pitanja manjina Rita Izsak na kraju devetodnevne posjete Bosni i Hercegovini.
Rita Izsák, UN-ova ekspertica za pitanja manjina (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rita Izsák, UN-ova ekspertica za pitanja manjina (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je obišla brojna mjesta i razgovarala sa građanima zaključila je da su za njihovo nezadovoljstvo i duboke frustracije krivi političari koji blokiraju sve želje, ideje i nastojanja da se uvedu promjene.

"Neki su me zamolili da kao predstavnica međunarodne zajednice vidim postoji li mogućnost smjene političara koji ne rade svoj posao. Međutim, moja uloga je izvan politike. Uskoro će lokalni izbori i na građanima je da političare drže odgovornim", poručila je Izsak i istakla snažnu potrebu za puno većim građanskim aktivizmom u BiH.

Svrstavanje u kategorije mora prestati

Prepoznajući političke, etničke i vjerske podjele, koje i dalje postoje, istakla je da se one ne odnose samo na 17 priznatih nacionalnih manjina u BiH.

Posebnu pažnju je usmjerila na etničku segregaciju u obrazovnom sistemu.

"Sve se posmatra u okvirima, kao da se oni ne mogu mijenjati, prilagođavati...", prokomentarisala je podjele u BiH ekspertica UN-a. "Kako je moguće da se za samo 20 godina sve promijenilo? Kako je moguće da je progres pretvoren u suprotan proces? Stariji su mi pričali kako su prije rata zajedno išli u školu, učili isti jezik, imali jednak plan i program nastave... Kažu da su to bila bolja vremena".

Ogroman pritisak na mlade

Izsak je naglasila da je u pojedinim mjestima napravljen neki pomak, naprimjer djeca koja su bila podijeljena u dvije različite školske zgrade sada imaju istu školsku zgradu, ali je pritisak na mlade ljude i dalje izuzetno veliki.

"Naprimjer, djeca iz miješanih brakova ne znaju kome pripadaju. Oni su pod pritiskom, moraju birati, a kako imaju višestruki identitet prisiljava ih se da se odluče za jedan. Oni ne žele da ih se označava, ne žele učiti vjeronauku i nacionalnu grupu predmeta u školi jer se još nisu odlučili. Iako se u slučaju vjeronauke radi o fakultativnom predmetu, djeca ga koriste da poprave prosječnu ocjenu, pa su u tom slučaju djeca iz miješanih brakova u težoj poziciji jer nemaju ovu mogućnost", kazala je Izsak.

Konferencija za medije u sjedištu UNDP-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konferencija za medije u sjedištu UNDP-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izvještaj koji će predati UN-ovom Vijeću za ljudska prava neće biti u potpunosti negativan, ali se mora učiniti mnogo više na provedbi pravnog okvira za zaštitu nacionalnih manjina, nediskriminaciju i vjerske slobode u praksi.

Važnost popisa stanovništva 2013.

"Popis stanovništva sljedeće godine veoma je važan za manjinske narode i njihovo djelotvorno političko učešće", smatra ekspertica konstatujući da je rat imao dramatičan utjecaj na sastav stanovništva. "Tačni podaci su neophodni da bi se otkrila trenutna slika nacionalnih, etničkih, vjerskih i jezičkih grupa u zemlji i u svakom od entiteta te osigurala osnova za politike i programske inicijative gdje je to potrebno".

Izsak je apelovala i na brzu provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kojom je utvrđeno da su trenutna isključivanja "ostalih" u procesu biranja na pozicije državnog predsjednika i člana Doma naroda diskriminirajuća.

Ipak, dodaje kako učešće nacionalnih manjina i konstitutivnih naroda, koji su u manjini u određenom entitetu, mora ići i izvan ovog slučaja. Također je zabrinuta zbog nedostatka političke volje i predanosti da se "ostalima" omogući učešće u vlasti. To, objasnila je, mora početi na nižim nivoima vlasti.

Posebnu pažnju Izsak je usmjerila na probleme romske zajednice te pohvalila napredak u oblasti pružanja stambenih jedinica i ohrabrujućih trendova upisa romske djece u škole u nekim regijama. Dobar primjer je imenovanje romskog koordinacionog tijela.

Povratnici su uglavnom stariji ljudi

Među povratnicima se susrela s problemom slabog povratka mladih u mjesta gdje su prije živjeli. Stoga je izrazila zabrinutost za održivost nekih povratničkih zajednica.

UN-ova nezavisna ekspertica je građanima BiH poručila: "Upoznajte svoja prava, koristite ih, oslanjajte se na njih. Država Bosna i Hercegovina treba imati koristi od različitosti u njoj. Mlade treba slušati jer su njihova očekivanja od budućnosti veoma često različita od očekivanja njihovih roditelja".