{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nezavisni ekspert UN-a za pitanja manjina Rita Isaak u posjeti BiH

S
17.9.2012. u 16:32
0
1
Nezavisni ekspert UN-a za pitanja manjina Rita Isaak u posjeti BiH
0
Nezavisni ekspert UN-a za pitanja manjina Rita Isaak u posjeti BiH
Ekspert UN za pitanja manjina Rita Isaak boravit će od danas do 25. septembra u radnoj posjeti BiH radi sagledavanja problema sa kojima se suočavaju manjine u BiH.
Isaakova, koja boravi u posjeti BiH na poziv domaćih vlasti, svoju misiju će početi u Sarajevu, nakon čega će posjetiti druge dijelove zemlje u kojima živi više različitih manjinskih grupa, uključujući Banju Luku i okolinu, distrikt Brčko i Mostar.

"Razmotrit ću zakonodavstvo, politike i prakse zastupljene u BiH koje imaju za cilj zaštitu manjinskih prava i osiguravanje jednakosti i nediskriminaciju njenih nacionalno, etnički, religijski i lingvistički raznolikih društvenih grupacija", navela je Isaakova.

Ona je najavila da će potražiti i informacije o položaju konstitutivnih naroda BiH - Srba Hrvata i Bošnjaka u područjima BiH gdje predstavljaju manjinu.

"Želim čuti koji su problemi manjina u oblasti obrazovanja, političke i ekonomske participacije, te utvrditi koje mjere su utvrđene radi borbe protiv diskriminacije i zagovaranja integracije i jednakosti", precizirala je ona.

Isaakova će nakon posjete BiH predati Vijeću za ljudska prava UN izvještaj sa zaključcima i preporukama u vezi sa posjetom i pitanjima položaja manjina u BiH, saopćeno je iz Misije UN u BiH.

Ovo je prva posjeta nezavisnog eksperta pod mandatom UN Vijeća za ljudska prava BiH, čiji je cilj razmatranje problematika sa kojima se suočavaju manjine u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: