{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Eksperti iz Italije procjenjuju stanje Trebevićke žičare

20.4.2012. u 12:09
353
42
Eksperti iz Italije procjenjuju stanje Trebevićke žičare
353
Na poziv delegacije Evropske unije u BiH, u Sarajevu od 19. do 21. aprila boravi delegacija eksperata iz Italije čiji je zadatak da procijene stanje u vezi sa obnovom Trebeviće žičare i na osnovu toga u roku od četiri mjeseca pripreme projekt revitalizacije žičare.

U delegaciji su građevinski, mašinski i elektroinženjer koji imaju veliko iskustvo u pripremi projekata za izgradnju svih žičara za vrijeme organizacije Zimskih olimpijskih igara 2006. godine u Torinu. U Sarajevo je također stigla delegacija eksperata iz Švicarske koja ima iskustvo sa demontiranom i doniranom žičarom iz ski-centra Graechena.


Delegacije eksperata iz Italije i Švicarske primio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima, koji ih je upoznao o dosadašnjim i budućim aktivnostima u okviru realizacije ovog projekta. Eksperti su jučer posjetili lokalitete polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus, a danas su u posjeti EUFOR-ovoj bazi u Butmiru, gdje je ova oprema uskladištena, radi utvrđivanja potreba za nabavku dodatne opreme za kompletan završetak ovog projekta.


Jučer su ambasador Peter Sorensen, šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i Andre Schaller, ambasador Švicarske konfederacije, također obišli polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare. Posjeta je realizirana u svjetlupredstojeće opsežne pomoći Evropske unije u obnovi kapaciteta Trebevićke žičare u ukupnom iznosu od 2,2 miliona eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Sarajevska atrakcija bi, uz značajnu pomoć Evropske unije, zahvaljujući donaciji iz Švicarske i aktivnostima Grada i Kantona Sarajevo, ponovo trebala biti u funkciji 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: