{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Peter Sorensen obišao Trebevićku žičaru

19.4.2012. u 18:17
3
1
Ambasador Peter Sorensen obišao Trebevićku žičaru
3
Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH obišao lokacije polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare.

Sarajevska atrakcija bi ponovo trebala biti u funkciji sljedeće godine, kada će Trebevićka žičara biti obnovljena zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije i velikodušnoj donaciji iz Švicarske.

Danas je ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i Andre Schaller, ambasador Švicarcke konfederacije, obišli su lokalitete polazne i krajnje stanice Trebevićke žičare, u naseljima Bistrik i Brus.

Posjeta je realizirana u svjetlu predstojeće, opsežne pomoći Europske unije obnovi kapaciteta Trebevićke žičare u ukupnom iznosu od 2.2 miliona eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA).

Tokom obilaska lokaliteta, ambasador Sorensen je svjedočio trenutnom stanju u kojemu su kapaciteti i ruta žičare, kako bi bio upoznat sa lokacijom jednog od značajnih prioriteta Europske unije u domenu poboljšanja poslovne i transportne infrastrukture u zemlji.

Nakon sto je švicarski ski-centar Graechen donirao opremu u decembru 2011. godine, EU preuzima daljnje financiranje izrade idejnog rješenja, pripreme i izvođenja građevinskih radova na obnovi kapaciteta žičare i instalacije sve opreme i stubova, kao i nadzora i kontrole kvalitete samih radova.

Podrška procesu obnove Trebevićke žičare je već započeta financiranjem izrade idejnog rješenja koje je u toku, i svih pripremnih radnji koje će osigurati zadovoljavajući, tehnički korektnu i administrativno kompletiranu osnovu za objavu tzv. "dizajniranje i izgradnja" tenderske procedure za radove koji će voditi ka obnovi kapaciteta Trebevićke žičare.


Početak procedure za ugovaranje radova i nadzora se očekuje u jesen ove godine, dok bi okvirni završetak radova mogao biti do jeseni 2013. godine, kada se očekuje da bi žičara mogla biti ponovo u punoj funkciji.

Podrška Europske unije ovom projektu je od vitalnog značaja za socio-ekonomski razvoj BiH i poboljšanje kvalitete zivota bh. građana, ali je i od dobrobiti za sve turiste, kako unutar zemlje, tako i za one koji dolaze u BiH, i osigurati će da bude u skladu sa europskim standardima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: