BiH
1

Kamočaji: Trebevićka žičara u funkciji od naredne godine

FENA
Igor Kamočaji
Igor Kamočaji
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva vijećnici su primili k znanju Informaciju o realizaciji projekta Trebevićke žičare, a u obraćanju vijećnicima dogradonačelnik Igor Kamočaji potvrdio je da bi prema dosadašnjoj dinamici žičara trebala biti u funkciji 2013. godine.

Nakon završene procedure međunarodnog tendera za izbor projektanta za izradu novog idejnog projekta za Trebevićku žičaru, kao najpovoljniji ponuđač odabrana je talijanska projektantska kuća "Studio Corona" koja ima zadatak osigurati podatke za implementaciju donirane žičare iz Grachena.

Na osnovu prikupljenih podataka bit će izrađen idejni projekt koji bi osim potrebne dokumentacije trebao sadržavati i procjenu ukupnih troškova obnove te omogućiti pokretanje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača, a propisani rok za završetak izrade idejnog projekta je 1. august.

Kamočaji je potcrtao da će na prvoj jesenjoj sjednici Gradskog vijeća biti prikazano idejno rješenje Trebevićke žičare, a tada bi trebalo biti poznata i ukupna vrijednost projekta koji finansira Delegacija Evropske unije, navodeći da za ovaj projekt neće biti izdvajana sredstva iz gradskog budžeta.

Vijećnica Naše stranke Lejla Somun-Krupalija postavila je pitanje u vezi s ekološkim pristupom postavljanja nove žičare, a Komačaji je potvrdio da žičara ne izlazi iz zaštitnog pojasa te da se sve radi u skladu ekološkim principima, podsjećajući da su JP Sarajevo šume izradile elaborat o uklanjanju nepoželjnog rastinja s trase kojom ide žičara.

Dogradonačelnik kaže i da će nova žičara biti viša, imat će 11 umjesto ranijih osam stubova jer je teža, a za sada je na raspolaganju 60 kabina koje su većih dimenzija od onih koje su žičarom vozile prije rata.

Vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) Rizah Avdić postavio je pitanje da li se polazna stanica pomjera osam metara od one koja je bila prije rata samo zbog objekta koji je naknadno izgrađen i da li je taj objekt legalan, a Kamočaji je kazao da je objekt legalan te da se pitanje legalizacije objekta izgrađenog na trasi žičare treba postaviti predstavnicima lokalne vlasti, odnosno Općine Stari Grad. "Prva tri stuba žičare će biti pomjerena, a potrebno je provjeriti da li će oni biti postavljeni na javnom zemljištu ili će se morati uraditi eksproprijacija zemljišta", pojasnio je Kamočaji, dodajući da će dolazna stanica ostati na istom mjestu.

Vijećnik SDA Harun Imamović izrazio je sumnju u to da će žičara biti u funkciji 2013. godine jer ima mnogo posla da se uradi smatrajući da žičara neće biti u funkciji najmanje tri do četiri godine, dok je Kamočaji još jednom potvrdio da će projekt biti implementiran u narednoj godini.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen je naglasio da će tendere za nabavku nedostajeće opreme za žičaru provoditi Evropska komisija, a "tenderi koji oni provode su transparentni i jedino tenderska procedura može prolongirati rokove za završetak projekta".

Za daljnju implementaciju projekta planirano je da se u ovoj godini izvrši eksproprijacija zemljišta, revizija projektne dokumentacije, odabir najpovoljnijeg ponuđača za obnovu žičare, nabavku opreme koja nedostaje te početak radova na revitalizaciji Trebevićke žičare.