{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekshumirani posmrtni ostaci iz 2. svjetskog rata će biti ukopani u Banjoj Luci

19.11.2014. u 13:24
0
7
Ekshumirani posmrtni ostaci iz 2. svjetskog rata će biti ukopani u Banjoj Luci
0
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u okviru provođenja istražnih radnji izvršilo ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Trubari, na području općine Bihać.


Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima civila hrvatske nacionalnosti, žrtava iz Drugog svjetskog rata, koji su ubijeni u mjesecu julu 1941. godine, kada su se vozom vraćali sa hodočašća iz Knina, a među kojima je bio i drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor.

Nakon provedenih istražnih radnji, na molbu Banjalučke biskupije i biskupa banjalučkog dr. Franje Komarice, te nakon razgovora sa glavnim tužiteljem Tužlaštva BiH Goranom Salihovićem, aktivnosti su intenzivirane, a Tužilaštvo BiH je dozvolilo i iskoordiniralo predaju posmrtnih ostataka Banjalučkoj biskupiji.Posmrtni ostaci su iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu preuzeti dana 18.11.2014. godine, a prema predviđenom planu dana 19.11.2014. godine posmrtni ostaci bit će pohranjeni u svećeničku grobnicu na katoličkom groblju Sveti Marko u Banja Luci, čemu će prisustvovati i predstavnik Tužilaštva BiH.

O navedenim aktivnostima bit će informiran i zvanični Vatikan i ured Svete stolice. Također, Tužilaštvo BiH je sa biskupom Komaricom realiziralo sastanke i razgovore o procesuiranju kaznenih djela ratnog zločina u kojima su u proteklom ratu u BiH, na području Prijedora i okolice, 1992. i 1995. godine, ubijeni svećenici Ratko Grgić i Tomislav Matanović.Tužilaštvo BiH ulaže intenzivne napore na procesuiranju kaznenih djela ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine, kao bitnog segmenta za izgradnju pravde, pomirenja i suživota u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: