BiH
0

Na području Posavine pronađeni posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom provođenja ekshumacije, kojom je koordiniralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na lokalitetu između mjesnih grobalja u općini Brod, pronađeni su posmrtni ostaci više osoba.

Pronađeno je jedno kompletno tijelo i više fragmenata posmrtnih ostataka, pa će naknadnim analizama biti utvrđen tačan broj žrtava, ali je izvjesno da se na spomenutoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci nekoliko osoba.

Prema dosad prikupljenim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti koje su smrtno stradale u proljeće 1992. godine na području Broda. Nakon izvršene ekshumacije i uzimanja DNK uzoraka, u Banjoj Luci će se izvršiti utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Nakon što se utvrdi identitet žrtava, bit će moguće povezati pronađene žrtve s nekim od predmeta ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH.

Ekshumacijom je rukovodilo i koordiniralo Tužilaštvo BiH, na mjestu događaja nalazila se stručna saradnica Tužilaštva BiH, a u procesu su sudjelovali predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih, sudski vještak-patolog, kao i pripadnici MUP-a RS, koji su osiguravali lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih, nastavlja intenzivne aktivnosti u procesima pronalaska, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima BiH, saopćili su iz Tužilaštva BiH.