BiH
8

Na ekshumaciji u okolini Rudog pronađeni posmrtni ostaci više osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Tužiteljstva BiH, u rejonu sela Stankovača, općina Rudo, provodi se proces ekshumacije, koji koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH.

Ekshumacija se provodi na lokalitetu izuzetno duboke prirodne jame, a po naredbama istražitelja Tužiteljstva BiH, pretragu jame provode specijalci iz alpinističkog tima SIPA.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci više osoba, među kojima dvije lobanje i nekoliko manjih kostiju, a naknadnim procesom identifikacije putem DNK analize, utvrđivat će se broj i identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Goražde, radi dalje forenzičke obrade i identifikacije.

Na terenu, u aktivnostima koje nadgleda i koordinira istražitelj Tužiteljstva BiH, sudjelu policijski djelatnici SIPA, predstavnici Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u BiH, djelatnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski djelatnici MUP-a RS koji vrše osiguranje lokacije.

Proces ekshumacije na ovom lokalitetu bit će nastavljen i u narednim danima.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.