{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve

20.6.2014. u 15:46
0
Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve
0
Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve
U procesu ekshumacije posmrtnih ostatka na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, pod nadzorom Tužilaštva BiH, od početka ekshumacija do sada pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 18 i nekompletni ostaci 4 žrtve ratnih zločina.
Nakon pronalaska, posmrtni ostaci se prevoze u JKP Gradsko groblje Visoko, gdje se izvršava sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtаva.

Procesom ekshumacije na terenu kontinuirano koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstаvnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici CJB Doboj.

Ekshumacija, kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, nastavlja se u narednom periodu.

Proces ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH, što je više puta istaknuto, a ovaj proces je naročito bitan zbog porodica žrtava ratnih zločina, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih, saopćeno je iz Tužilaštva.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: