{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve

20.6.2014. u 15:46
0
Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve
0
Doboj: Na lokalitetu Usora do sada pronađeni posmrtni ostaci 22 žrtve
U procesu ekshumacije posmrtnih ostatka na lokalitetu Usora, na području općine Doboj, pod nadzorom Tužilaštva BiH, od početka ekshumacija do sada pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 18 i nekompletni ostaci 4 žrtve ratnih zločina.
Nakon pronalaska, posmrtni ostaci se prevoze u JKP Gradsko groblje Visoko, gdje se izvršava sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtаva.

Procesom ekshumacije na terenu kontinuirano koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a u procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstаvnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici CJB Doboj.

Ekshumacija, kojom rukovodi Tužilaštvo BiH, nastavlja se u narednom periodu.

Proces ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba jedan je od prioriteta Tužilaštva BiH, što je više puta istaknuto, a ovaj proces je naročito bitan zbog porodica žrtava ratnih zločina, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih, saopćeno je iz Tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: